BRATISLAVA - Králičie a zajačie mäso je jedným z najkvalitnejších druhov mäsa. Králik je zásobárňou kvalitných proteínov, vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Obsahuje minimum tuku, cholesterolu a kalórií. Disponuje jedinečnou chuťou a existujú desiatky spôsobov, ako králika chutne pripraviť.
Králičie mäso je so železnou pravidelnosťou označované za jedno z najdiétnejších druhov mäsa.
Mnohí odborníci odporúčajú konzumáciu králičieho mäsa tým, ktorí trpia nadváhou, obezitou a tráviacimi problémami. Dôvodom je nielen minimálny obsah tuku a cholesterolu, ale aj bohatstvo kvalitných proteínov, ktoré zohrávajú pri chudnutí kľúčovú úlohu.
100 gramov vareného alebo duseného králika obsahuje približne 205 kalórií a 8,4 gramu tuku.
Ľudia, ktorí majú problém s kardiovaskulárnym systémom a vysokým krvným tlakom, sa musia mať pred sodíkom na pozore. Králik je v porovnaní s ostatnými druhmi mäsa vhodný aj pri týchto ťažkostiach, pretože obsahuje nízku hladinu sodíka.
Ak by si niekto myslel, že králik je jedlo chudoby a na stôl labužníkom nepatrí, je na omyle. Medzi veľké delikatesy z králika patria hurky, zabíjačková kaša, pečeňová saláma či tmavá tlačenka. Z králika možno pripraviť huspeninu, rozličné paštéty, šaláty, mletým králičím mäsom možno plniť papriky či zdobiť diabolské toasty.
Osobitnou kapitolou je divoký králik, ktorý je porovnateľný s divinou a v ponuke reštaurácií ho nájdeme najmä ak sú sezónne divinové hody. Odborníci tvrdia, že v súčasnosti žije na svete približne 55 druhov králikov. Nie všetky sú však jedlé: napríklad, tie trpasličie, alebo angorské často tešia najmä srdiečka detí. Takže týchto miláčikov rozhodne nejedzte. Mohli by ste ohroziť pokoj vo vašej rodine.