Mäso pre labužníkov

NETKY.SK • 14 Jún 2015, 17:00 • 2 min
Mäso pre labužníkov

BRATISLAVA - Králičie a zajačie mäso je jedným z najkvalitnejších druhov mäsa. Králik je zásobárňou kvalitných proteínov, vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Obsahuje minimum tuku, cholesterolu a kalórií. Disponuje jedinečnou chuťou a existujú desiatky spôsobov, ako králika chutne pripraviť.

slovakia

left justify in out

Králičie mäso je so železnou pravidelnosťou označované za jedno z najdiétnejších druhov mäsa.

 

Mnohí odborníci odporúčajú konzumáciu králičieho mäsa tým, ktorí trpia nadváhou, obezitou a tráviacimi problémami. Dôvodom je nielen minimálny obsah tuku a cholesterolu, ale aj bohatstvo kvalitných proteínov, ktoré zohrávajú pri chudnutí kľúčovú úlohu.

 

100 gramov vareného alebo duseného králika obsahuje približne 205 kalórií a 8,4 gramu tuku.

 

Ľudia, ktorí majú problém s kardiovaskulárnym systémom a vysokým krvným tlakom, sa musia mať pred sodíkom na pozore. Králik je v porovnaní s ostatnými druhmi mäsa vhodný aj pri týchto ťažkostiach, pretože obsahuje nízku hladinu sodíka.

 

Ak by si niekto myslel, že králik je jedlo chudoby a na stôl labužníkom nepatrí, je na omyle. Medzi veľké delikatesy z králika patria hurky, zabíjačková kaša, pečeňová saláma či tmavá tlačenka. Z králika možno pripraviť huspeninu, rozličné paštéty, šaláty, mletým králičím mäsom možno plniť papriky či zdobiť diabolské toasty. 

 

Osobitnou kapitolou je divoký králik, ktorý je porovnateľný s divinou a v ponuke reštaurácií ho nájdeme najmä ak sú sezónne divinové hody. Odborníci tvrdia, že v súčasnosti žije na svete približne 55 druhov králikov. Nie všetky sú však jedlé: napríklad, tie trpasličie, alebo angorské často tešia najmä srdiečka detí. Takže týchto miláčikov rozhodne nejedzte. Mohli by ste ohroziť pokoj vo vašej rodine. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona