Mäso a produkty z neho sa budú v ČR povinne kontrolovať z ôsmich krajín

NETKY.SK • 29 September 2018, 13:01 • 2 min
Mäso a produkty z neho sa budú v ČR povinne kontrolovať z ôsmich krajín

PRAHA - Importéri bravčového mäsa do Česka z krajín, v ktorých sa vyskytuje africký mor ošípaných, ho budú musieť dať skontrolovať. Opatrenie začne platiť od utorka (2. 10.). Informovala o tom česká Štátna veterinárna správa (ŠVS).

slovakia

left justify in out

Infekcia sa vyskytuje napríklad v Belgicku a v Poľsku. Krajiny sú tretím a štvrtým najväčším exportérom mäsa do Česka.

Bravčové mäso, ale aj ďalšie živočíšne produkty z ošípaných a mäso z diviakov sa môže dostať na trh až po veterinárnej kontrole.

 

Povinnosť sa bude vzťahovať na všetkých českých prevádzkovateľov potravinárskych firiem, ktorí dovážajú produkty z Belgicka, Bulharska, Estónska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Poľska a Rumunska. Za nesplnenie povinnosti bude hroziť pokuta až 2 milióny Kč (77.727 eur).

 

„Vzhľadom na vývoj nákazovej situácie v Európe treba posilniť ochranu domácich chovov ošípaných a trh s vysokým štandardom pre spotrebiteľov pred možným zavlečením nákazy. Preto sme sa rozhodli podmieniť vstup potenciálne nebezpečných potravín z rizikových krajín povinným zisťovaním na vírus afrického moru ošípaných,“ odôvodnil nariadenie minister pôdohospodárstva českej vlády Miroslav Toman.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona