Maskovaní ozbrojenci zničili kostol v Adene na juhu Jemenu

NETKY.SK • 9 December 2015, 17:34 • 2 min
Maskovaní ozbrojenci zničili kostol v Adene na juhu Jemenu

SANÁ - Maskovaní militanti zničili dnes kostol v prístavnom meste Aden ležiacom na juhu Jemenu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na jemenské bezpečnostné zdroje.

slovakia

left justify in out

Maskovaní ozbrojenci podľa nich najprv okolo kostola rozmiestnili výbušniny, ktoré následne z diaľky odpálili. Pri výbuchu nik nezahynul ani neutrpel zranenia.
K zodpovednosti za tento čin sa doposiaľ nepriznala žiadna militantná organizácia. Podľa jemenských bezpečnostných zdrojov ho však pravdepodobne majú na svedomí členovia tamojšej odnože al-Káidy alebo podporovatelia extrémistickej organizácie Islamský štát.


Obidvom týmto militantným skupinám sa v Jemene podarilo zabrať nové územia, a to najmä vďaka chaosu, ktorý v krajine vyvolal rozsiahly ozbrojený konflikt.
V ňom proti sebe bojujú na jednej strane šiitskí húsíovia, podporovaní vojakmi lojálnymi voči bývalému jemenskému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi, na strane druhej separatisti z juhu krajiny, miestne a domorodé milície, sunnitskí militanti a prívrženci prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorého od marca podporuje koalícia vedená Saudskou Arábiou.


Agentúra AP doplnila, že v Jemene nežijú prakticky žiadni kresťania a zničený kostol bol používaný ako útočisko pre exulant.


Aden, ležiaci na pobreží rovnomenného zálivu, je druhým najväčším mestom Jemenu a v súčasnosti je pôsobiskom medzinárodne uznávanej vlády na čele s prezidentom Abdom Rabbuhom Mansúrom Hádím.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies