Maskotom slovenského družstva bude na PH v Londýne kocúr Tomi

NETKY.SK • 10 November 2011, 05:08 • 2 min
Maskotom slovenského družstva bude na PH v Londýne kocúr Tomi

Maskotom slovenského družstva bude na PH v Londýne kocúr Tomi

slovakia

left justify in out

img

Maskotom slovenského paralympijského družstva pre PH 2012 v Londýne (29. augusta - 9. septembra 2012) sa stal kocúr Tomi. Nového maskota, ktorého navrhla tínedžerka Lenka Macurová z Čadce a výtvarník Vladimír Král, slávnostne predstavili v stredu v Bratislave. 
Slovenský paralympijský výbor (SPV) v spolupráci so združením Korytnačka a Nadáciou generálneho partnera Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) pokračuje aj 300 dní pred začiatkom paralympiády v Londýne v tradícii, ktorá vznikla pred štyrmi rokmi. Na OH 2004 v Aténach sprevádzal slovenských paralympionikov tigrík Tigi, na zimnej paralympiáde v Turíne o dva roky neskôr to bol vtáčik Fubi, do Pekingu v roku 2008 sa vybrali na krídlach dráčika Draga a úspešné účinkovanie paralympionikov vo Vancouveri sledoval aj sobík Bobo. 
"Táto tradícia, ktorá vznikla aj vďaka nášmu generálnemu partnerovi, je pre nás veľmi významná. Vnímame preto ako povinnosť pokračovať v nej. Na pôde SPP sme oficiálne prezentovali všetkých doterajších maskotov a verím, že kocúr Tomi prinesie slovenským paralympionikom rovnako športového šťastia ako naposledy sobík Bobo vo Vancouvri, kde sme získali 11 cenných kovov vrátane šiestich zlatých. Máme radosť, že táto tradícia zapúšťa pevné korene," povedal Ján Riapoš, predseda SPV a viacnásobný paralympijský víťaz v stolnom tenise: "Kocúr Tomi je vynikajúce dielo, ktoré pretavila Lenka s úpravou pána Krála do originálnej podoby maskota. Verím, že nás úspešne bude sprevádzať v Londýne. Úprimne ďakujem."
Slovenskí športovci sa v doterajšej histórii existencie samostatnej Slovenskej republiky zúčastnili na štyroch letných paralmypijských hrách, pričom celkovo získali 42 medailí. Na PH 1996 v Atlante to bolo 11 cenných kovov (2-4-5), na PH 2000 v Sydney 13 (3-5-5), z PH 2004 slovenská výprava priviezla 12 medailí (5-3-4) a z PH 2008 poltucet medailí (2-3-1). 
Na XIV. paralympijských hrách Londýn 2012 sa očakáva účasť 4200 športovcov zo 150 krajín sveta, ktorí budú súťažiť v 21 disciplínach. Nominačné procesy končia ku koncu kalendárneho roka, ale slovenskí reprezentanti môžu plniť kvalifikačné kritéria až do 5. augusta 2012. Zatiaľ si miesto v slovenskom paralympijskom tíme vybojovalo 21 športovcov v desiatich športových disciplínach.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies