Masívne zosuvy pôdy v Hirošime: Množstvo zničených domov, zabilo 36 ľudí vrátane detí

NETKY.SK • 20 August 2014, 19:10 • 2 min
Masívne zosuvy pôdy v Hirošime: Množstvo zničených domov, zabilo 36 ľudí vrátane detí

TOKIO - Najmenej 36 ľudí vrátane viacerých detí prišlo v stredu o život pri zosuvoch pôdy v okolí japonského mesta Hirošima.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom polícia. Sedem ľudí je nezvestných, takže počet obetí môže ešte vzrásť. V noci na stredu napršalo ako inokedy za mesiac a voda uvoľnila svahy podmočené už dažďom z uplynulých týždňov.


Návaly vody strhli v noci zo svahov blato a kamene na obytnú oblasť ležiacu asi päť kilometrov od Hirošimy. Záchranné práce za pomoci helikoptér prebiehajú od noci a záchranári prehľadávajú obytnú oblasť asi 5 kilometrov od centra mesta v snahe nájsť v strhnutých domoch zavalené osoby. Medzi tými, ktorých sa podarilo vyslobodiť, sú aj dvaja bratia vo veku 11 a dvoch rokov, ktorých dom zavalilo.

 

Japonská meteorologická služba uviedla, že za 24 hodín spadlo v okolí mesta Hirošima asi 240 milimetrov zrážok, čo je mesačný priemer za august. Prívaly vody boli také silné, že valiaca sa masa bahna odtlačila niektoré domy až o sto metrov ďalej. Zničené sú aj cesty a stĺpy elektrického vedenia. Podľa predpovedí má daždivé počasie pokračovať. 

 

Zosuvy pôdy zabili v roku 1999 v Hirošime 31 ľudí vrátane šiestich v rovnakej oblasti, ktorá bola zasiahnutá v stredu. Premiér Šinzó Abe skrátil pre posledné udalosti svoju letnú dovolenku, pričom vláda poslala na pomoc do oblasti 500 vojakov.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies