Masívne demonštrácie v Mjanmarsku pokračujú, ľudia sa vzopreli vojenskej diktatúre

NETKY.SK • 7 Február 2021, 16:32 • 2 min
Masívne demonštrácie v Mjanmarsku pokračujú, ľudia sa vzopreli vojenskej diktatúre

RANGÚN – Desiatky tisíc ľudí vyšli do ulíc v Mjanmarsku demonštrovať proti vojenskému prevratu a zvrhnutí vlády.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters. Masové demonštrácie pokračujú po celom Mjanmarsku. Ľudia sa búria proti armáde, ktorá v krajine násilným spôsobom prevzala moc.

 

Ide o najväčšie protesty v krajine od roku 2007 od tzv. Šafranovej revolúcie. Armáda tiež v nedeľu ukončila blokádu internetu.

 

img

 

Armáda tvrdo potláča nepokoje 

V hlavnom meste Mjanmarska v Rangúne sa protestov zúčastnilo asi 60 tisíc ľudí, v metropole Neipyijto vyšlo do ulíc niekoľko tisíc ľudíSvoj odpor k armáde však hlásia z mnohých či už väčších alebo menších miest.

 

Ako uvádza Reuters, v meste Myawaddy došlo k streľbe pri strete protestujúceho davu ľudí s políciou. Z videa uverejneného na sociálnej sieti Facebook, sa ozbrojení uniformovaní policajti náhlili k nahnevanému davu.

 

img

 

O pár minút došlo k streľbe, pri ktorej utrpeli zranenia viaceré osoby, ktoré zranili gumené projektily.

 

Súvisiaci článok: V Mjanmarsku armáda zablokovala Facebook, cieľom je odrezať ľudí od informácií

 

Ľudia nemajú prístup k informáciám

Aj napriek tomu, že armáda pred pár dňami zablokovala najpoužívanejšiu sociálnu sieť FB, ľudia sa dokázali spojiťvyjsť do ulíc a vyjadriť svoj nesúhlas so zvrhnutím vlády premiérky Aun Schan Su Ťij, ktorá je pravdepodobne uväznená v rezidenci v meste Neipyijto.

 

V krajine je obmedzené aj telefonické spojeniepozastavená štátna televízia. Na vyrobených transparentoch ľudia nesú heslá ako “Nechceme vojenskú diktatúru!“ či “Chceme demokraciu!“.

 

img

 

„Už začali s blokovaním internetu. Pokiaľ budú naďalej vládnuť, uchýlia sa k ešte väčším represiám, či už v školstve, ekonomike alebo v zdravotníctve. Preto tu musíme byť,“ povedal pre Reuters jeden z demonštrantov Thu Thu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Demokracia v Mjanmarsku je podľa OSN nevyhnutná

 

Gesto totalitného režimu

Protestujúci tiež vyjadrili odpor k armáde troma zdvihnutými prstami, ide o gesto z americkej knižnej a filmovej série Hunger Games, ktoré sa stalo znakom povstania proti útlaku totalitného režimu.

 

Znefunkčnením internetu chce armáda dosiahnuť to, aby sa ľudia nevedeli dostať k informáciám a takýmto spôsobom oslabiť občiansky odpor.

 

img

 

Od pondelka skončilo vo väzení viac ako 160 ľudí. Demonštranti tiež armádu vyzývajú, aby okamžite prepustila ich premiérku Su Ťij, zadržiavaného prezidenta Win Myina a ostatných zadržaných politikov či aktivistov. Armáda v krajine po dobu jedného roka vyhlásila výnimočný stav.  

 

Puč pre údajnú manipuláciu volieb

Armáda puč odôvodňuje tým, že novembrové parlamentné voľby boli zmanipulované. Generál Min Aun Hlain, ktorý vedie prevrat v krajine, sľúbil, že podvody pri voľbách preverí.

 

Nič však nenasvedčuje tomu, že by došlo k ich manipulácii. Pápež František sa v nedeľu postavil na stranu utláčaných Mjanmarčanov a vyzval na ukončenie násilností.

 

„Modlím sa za to, aby tí, ktorí majú zodpovedné pozície v krajine, ukázali úprimnú ochotu slúžiť všeobecnému blahu,“ povedal pápež František.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona