Masáž pre psy nie je prepych, zanedbanie starostlivosti o svaly mu môže ublížiť

NETKY.SK • 10 September 2015, 16:00 • 2 min
Masáž pre psy nie je prepych, zanedbanie starostlivosti o svaly mu môže ublížiť

BRATISLAVA - Pri spomenutí masáže psa, asi väčšina ľudí pokrúti hlavou a zaklope si na čelo. Ak však do témy nazrieme hlbšie, uvedomíme si, že to nie je hlúposť či zbytočný prepych.

slovakia

left justify in out

Šárka Janouchová, ktorá sa venuje terapii zameranej na ťažkosti spojené s mobilitou a svalovou bolesťou u psov, vysvetľuje, že ,,svalová bolesť je u psov dlhodobo podceňovaný problém.“ Svalový aparát patrí k najdôležitejším orgánom v tele psa, upozornila.

 

Keď si človek zašportuje alebo vydá väčšiu fyzickú zaťaž, na akú nie je zvyknutý, už na druhý deň pozná ktorý sval namáhal najviac a potrebuje ho nechať oddýchnuť.  To isté  sa deje u psov. Keď s nimi majitelia trénujú či žijú aktívnym životným štýlom. Telo psa a jeho funkcie sa príliš nelíšia  od toho ľudského a rovnako potrebujú starostlivosť a čas na regeneráciu. Dôvodom nevšímavosti ich možných problémov je to, že sa proste nesťažujú. ,,Jeho chuť k pohybu je silnejšia ako bolesť a pokiaľ sa dá, kompenzuje uvoľňovanie bolestivého miesta preťažovaním iného," vysvětluje Janouchová.

 

Týmto svalovým problémom môže pomôcť masáž. Niekto môže tvrdiť, že pes sa narodil geneticky vybavený, ale je to pravda? Treba si uvedomiť, že v domácnosti žije úplne iný život ako pes vo voľnej prírode. Janouchová upozorňuje, že opakované pohyby ako aportovanie,  skákanie cez prekážky a iné disciplíny pri aktívnom tréningu psa pre neho nie sú práve prirodzené. Ak sa pozrieme na psa či vlka vo voľnej prírode, utekal  by za nejakou potravu dvakrát, možno trikrát za deň, určite nie 20 a viac hore – dolu ako pri aporte či tréningu na preteky, a nezvykne si len tak zo srandy zaskákať cez obruč. Je úžasné ak sa pes môže tešiť z pohybu a zo života, ale zároveň treba mať na pamäti aj starostlivosť o jeho svaly a regeneráciu organizmu.

 

Poranenie svalu, a to aj mikroskopické sa môže prihodiť pri každodenných aktivitách a nedostatočná regenerácia, sa prejaví až po niekoľkých týždňoch až mesiacoch, pričom sa svalová bolesť nedá  identifikovať žiadnym prístrojom. Nesprávne svalové napätie, nerovnováha v tele, a rovnako množstvo  kĺbových a kostrových problémov (artróza, dysplazia a iné), prispieva k predčasnému starnutiu psa.

 

Janouchová ako riešenie odporúča špecifické typy masáží. Každý majiteľ sa môže naučiť správne techniky a pokiaľ sa robíia správne, môžu predchádzať zraneniam, zrýchliť regeneráciu organismu a prispieť k lepšiemu zdraviu psa. Doktorka upozorňuje, že dôležité osloviť skúseného terapeuta a lektora, ktorý má dokáže psovi určiť diagnózu a vhodný typ masáže. Techniky, ktoré nie sú správne môžu totiž psovi naopak poškodiť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies