Masarykova univerzita udelí Veľkú zlatú medailu prezidentovi A. Kiskovi

NETKY.SK • 20 December 2018, 12:25 • 2 min
Masarykova univerzita udelí Veľkú zlatú medailu prezidentovi A. Kiskovi

PRAHA - Pri príležitosti osláv 100. výročia svojho založenia udelí Masarykova univerzita v Brne Veľkú zlatú medailu slovenskému prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Najvyššie univerzitné ocenenie odovzdá prezidentovi rektor univerzity Mikuláš Bek 29. januára. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa Masarykovej univerzity Tereza Fojtová.

slovakia

left justify in out

Veľká zlatá medaila sa udeľuje najvýznamnejším domácim aj zahraničným predstaviteľom verejného života ako ocenenie ich zásluh za demokraciu a ľudstvo.

 

"Prezident Andrej Kiska patrí medzi štátnikov, ktorí ctia hodnoty, na ktorých stojí aj Masarykova univerzita a sú základom fungovania demokratickej spoločnosti. Hodnoty, ako sloboda, úcta k pravidlám a zodpovednosť je potrebné stále presadzovať a chrániť. A najmä v čase, keď často víťazí populizmus a autoritárstvo, je nutné oceniť a vyzdvihovať tých, ktorí na ne nerezignovali," uviedol Bek.

 

Rektor tiež pripomenul dôležitosť pretrvávajúcich česko-slovenských väzieb. "Vznik Masarykovej univerzity je historicky spojený so vznikom Československa, o ktorom radi hovoríme, že na našej univerzite nikdy neprestalo existovať. Česi a Slováci sú si v Brne bližšie ako kdekoľvek inde," dodal.

 

Na Masarykovej univerzite študuje viac ako 5000 Slovákov a tvoria tak zhruba šestinu z celkového počtu študentov presahujúceho v tomto roku 30.000.

Posledným držiteľom Veľkej zlatej medaily Masarykovej univerzity je lichtenštajnské knieža Hans Adam II., ktoré ju prevzalo v roku 2011. V minulosti rovnaké ocenenie získali napríklad Charles, princ z Walesu, vtedajšia ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová alebo niekdajší poľský prezident Aleksander Kwašniewski.

Masarykova univerzita si bude pripomínať 100 rokov od založenia, ktoré pripadá na 28. januára, v priebehu celého roka 2019. Popri oceňovaní významných osobností spätých s univerzitou ponúkne študentom, zamestnancom i širokej verejnosti koncerty, hokejové stretnutie, filmový festival alebo výročnú výstavu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies