Masaker v Uherskom Brode: Chybu urobil operačný dôstojník polície

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 14:24 • 2 min
Masaker v Uherskom Brode: Chybu urobil operačný dôstojník polície

PRAHA - Odbor vnútornej kontroly Polície ČR zverejnil dnes podrobnosti o zásahu polície v reštaurácii v Uherskom Brode, kde 24. februára tohto roka zastrelil Zdeněk Kovář osem ľudí a potom si sám zobral život.

slovakia

left justify in out

Polícia čelila kritike, že zasiahla neskoro. Kontrola ukázala, že chybu urobil operačný dôstojník, ktorý spochybnil rozhodnutie policajtov, čo dorazili na miesto ako prví a chceli zakročiť. O výsledkoch kontroly dnes na tlačovej konferencii informovala Michaela Hýbnerová, vedúca Odboru vnútornej kontroly Polície ČR, píšu servery ČT24 a Novinky.cz.

 

 

Podľa jej slov miestna polícia zaistila okolie a chcela zasiahnuť, o čom informovala operačného dôstojníka. "Ten však zákrok neschválil," citovali Novinky.cz Hýbnerovú. "Tento postup hodnotíme ako nesprávny," povedala.

Zásah vyšetruje súbežne aj Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov (GIBS), ktorej závery budú známe až o niekoľko mesiacov, uviedla ČT24.

 

Podľa Hýbnerovej interná kontrola polície vyvracia tvrdenia, že polícia neurobila pre záchranu obetí dosť.

"Ani jedno z oznámení na tiesňovú linku polície neobsahovalo relevantné informácie o tom, či sa na mieste nachádzajú zranení, alebo nie," uviedla.

 

 

Zdôraznila, že policajti bojovali s nedostatkom informácií. Páchateľ klamal, že má rukojemníkov, hoci ich zastrelil hneď po svojom vstupe do reštaurácie. A účtovníčka, ktorá vstúpila do reštaurácie zadným vchodom po prvej streľbe, ušla z miesta činu so šiestimi zásahmi do hrude a rúk, "ale nebola schopná polícii podať žiadne informácie".

 

K mužovi ukrývajúcemu sa pred strelcom na WC Hýbnerová povedala, že bolo najlepším riešením neupozorňovať naňho, kým o ňom páchateľ nevedel. Telefonickú komunikáciu s ním označila za nedostatočnú.

 

"Domnievame sa, že máme rezervu v tom, aby sme vyčlenili policajta či psychológa priamo pre osobu v takejto stresovej situácii," citovala ju ČT24.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona