AKTUALIZOVANÉ FOTO Masaker v Somálsku: Militanti zaútočili na civilistov v reštaurácii, rukojemnícka dráma si vyžiadala 31 mŕtvych

NETKY.SK • 15 Jún 2017, 15:59 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ FOTO Masaker v Somálsku: Militanti zaútočili na civilistov v reštaurácii, rukojemnícka dráma si vyžiadala 31 mŕtvych

MOGADIŠO - Ozbrojení muži zadržiavajú dnes najmenej 20 ľudí ako rukojemníkov v obľúbenej reštaurácii v somálskom hlavnom meste Mogadišo.

slovakia

left justify in out

Rukojemnícka dráma v reštaurácii si vyžiadala 31 mŕtvych a približne 40 zranených. Podľa polície mnohé z obetí zastrelili z bezprostrednej blízkosti.

 

Armáda pri zásahu zabila všetkých piatich militantov a po svitaní vojaci budovu zabezpečili, informoval predstaviteľ mogadišskej polície Muhammad Hussajn. Zranených rukojemníkov odviezli sanitky.
 

Predchádzal tomu samovražedný bombový útok, keď vodič v stredu večer narazil autom naloženým výbušninami do vedľajšieho hotelového vchodu a militanti následne vtrhli do priestorov reštaurácie. Obetí je najmenej 14 vrátane cudzincov. K zodpovednosti sa prihlásila islamistická militantná skupina aš-Šabáb, informovala somálska polícia.

 

Polícia uzavrela celú oblasť okolo reštaurácie Pizza House, ktorá susedí s hotelom Posh, kde najprv vrazil autom samovražedný bombový útočník. Hotel Posh je jediným miestom s diskotékou v somálskej metropole.

 

"Bojovníci sú stále v Pizza House a zadržiavajú tam vyše 20 ľudí," uviedol pre tlačovú agentúru Reuters major polície Ibrahim Husajn. 

 

Militanti vtrhli do reštaurácie v uniformách somálskych bezpečnostných síl a pod hrozbou použitia zbrane donútili ľudí zostať vo vnútri. Útočníci využívajú tmu, keďže vypli elektrinu.

 

Pri útoku zahynulo 14 ľudí, vrátane cudzincov a žien, ktoré boli zamestnankyňami hotela, napísala dnes agentúra AP. Medzi zabitými cudzincami je Sýrčan. Bezpečnostné sily usmrtili dvoch z útočníkov.

 

"Pred reštauráciou Pizza House je tiež zaparkované auto s výbušninami. Táto skutočnosť a islamistickí ostreľovači sťažujú bezpečnostným silám akciu - vstup do priestorov reštaurácie," dodal Husajn.

 

Ďalší predstavitelia dodali, že preživších ľudí v hoteli evakuovali do bezpečia. K útoku sa prihlásila spomínaná militantná skupina aš-Šabáb, ktorá podniká samovražedné bombové atentáty v snahe zvrhnúť somálsku vládu a zaviesť svoju prísnu interpretáciu islamu.

 

"Mudžáhid (bojovník) s autom naloženým výbušninami obetoval život ako mučeník, keď narazil do hotela Posh, kde je nočný klub. Akcia pokračuje," uviedol agentúre Reuters hovorca skupiny Abdiasís abú Musáb.

 

Skupina stráca obrovské územné pásma, ktoré obsadzujú mierové jednotky Africkej únie (AÚ) podporujúce somálsku vládu. Aš-Šabáb preto podniká časté a krvavé útoky v Mogadiše i ďalších regiónoch kontrolovaných federálnou vládou.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies