Masaker v brazílskej väznici: Vzbura si vyžiadala najmenej 60 životov, asi 90 väzňov ušlo

NETKY.SK • 2 Január 2017, 20:56 • 2 min
Masaker v brazílskej väznici: Vzbura si vyžiadala najmenej 60 životov, asi 90 väzňov ušlo

RIO DE JANEIRO - Na najmenej 60 stúpol počet trestancov, ktorí zahynuli počas vzbury vo väznici v štáte Amazonas na severe Brazílie. Viacerým obetiam väzni odťali hlavu, informovali dnes miestne úrady.

slovakia

left justify in out

Nepokoje vo väzenskom komplexe Anísio Jobim v meste Manaus vypukli v nedeľu večer, keď na seba začali útočiť väzni z dvoch súperiacich skupín. Vzburu potlačili dnes ráno. Počas chaosu, ktorý spôsobila, však z väzenia stihlo utiecť okolo 90 trestancov, uviedla televízna stanica Globo News.

 

 

 


Pravdepodobnou príčinou nepokojov bol spor ohľadne kontroly nad obchodom s drogami, ku ktorému v zariadení dochádzalo. Bezpečnostným zložkám sa kontrolu nad väznicou podarilo opätovne získať okolo 7.00 h miestneho času (12.00 SEČ).

 

 

 

 

 


Počas nepokojov zajali väzni dovedna 12 strážcov a 74 ďalších trestancov. Hlavy odťali prinajmenšom šiestim väzňom.

 

 

 


Ide najkrvavejšiu väzenskú vzburu v Brazílii od roku 1992, kedy si nepokoje vo väznici Carandiru v meste Sao Paulo vyžiadali dovedna 111 životov. K nepokojom menšieho rozsahu došlo vo viacerých brazílskych väzniciach aj v uplynulom októbri, kedy v priebehu jediného týždňa zahynulo 18 väzňov.


Zločinecké gangy sú v tejto krajine dobre organizované a dokonca aj ich väznení členovia sú medzi sebou zvyčajne schopní komunikovať prostredníctvom mobilných telefónov, čo výrazne prospieva obchodovaniu z drogami vo väzniciach. Odborové hnutia zamestnancov väzníc sa zároveň dlhodobo sťažujú na veľmi nízke personálne stavy.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies