Masaker na univerzite v Pakistane: Militanti vtrhli do školy a zabili 19 ľudí, vyše 50 zranili

NETKY.SK • 20 Január 2016, 13:47 • 2 min
Masaker na univerzite v Pakistane: Militanti vtrhli do školy a zabili 19 ľudí, vyše 50 zranili

PEŠÁVAR - Najmenej 19 mŕtvych si vyžiadal dnes útok militantov na univerzitu v meste Čársadda pri severozápadnej hranici Pakistanu s Afganistanom. Informoval o tom predstaviteľ tamojšej nemocnice, na ktorého sa odvoláva agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa citovaného predstaviteľa Zubajra Alího sú medzi obeťami na životoch "študenti mužského i ženského pohlavia, príslušníci bezpečnostnej služby a učitelia". Agentúra Reuters predtým uviedla, že niekoľkočlenná skupina militantov na Báčá Chánovej univerzite v Čársadde navyše zranila 50 osôb a okrem streľby sa z univerzitného areálu ozývali aj výbuchy. Medzi obeťami útoku je podľa nej profesor chémie, zatiaľ čo zasahujúce jednotky armády a polície usmrtili štyroch spomedzi útočníkov. Ďalší sa naďalej ukrývali v budovách univerzitného kampusu, kde pokračovali prestrelky.

 

 

Po tom, ako vtrhli do priestorov učební a internátov ozbrojenci, väčšinu študentov evakuovali - niektorí však údajne zostali uväznení v budovách obkľúčených vojakmi a policajtmi. Pri hlavnom vstupe sa medzitým zoradili sanitky čakajúce na odvoz zranených a prišili sem aj rodičia študentov, ktorí sa vzájomne utešovali.

 

 

Báčá Chánovu univerzitu na území nepokojnej pakistanskej provincie Chajbar Paštúnchvá navštevuje vyše 3000 študentov a v čase dnešného útoku sa v jej areáli nachádzalo ďalších 600 návštevníkov pri príležitosti prednesu poézie.

 

Univerzita je pomenovaná podľa Chána Abdula Ghaffára Chána, prezývaného Báčá Chán (1890-1988). Bol bojovníkom za nezávislosť iránskeho etnika Paštúnov od Britskej Indie a blízkym priateľom a duchovným stúpencom vodcu indického hnutia za nezávislosť Mahátmu Gándhího.

 

K dnešnému útoku sa zatiaľ neprihlásila žiadna skupina. V decembri 2014 zahynulo vyše 150 ľudí, väčšinou detí, pri útoku fundamentalistického hnutia Taliban na jednu zo škôl v blízkom Pešávare.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies