Masajovia sa nevzdajú tradícií, s farmármi budú bojovať do poslednej kvapky krvi

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 11:44 • 2 min
Masajovia sa nevzdajú tradícií, s farmármi budú bojovať do poslednej kvapky krvi

KITETO – Masajovia žijúci v oblasti Kiteto v Tanzánii sa dostávajú do otvorených a násilných konfliktov s farmármi prichádzajúcimi z rôznych oblastí krajiny.

slovakia

left justify in out

Boje o pôdu si v mnohých prípadoch vyžiadajú aj život, ale jeden z najznámejších kmeňov sveta sa rozhodol za svoje práva postaviť. Ako sami hovoria, nikto im nevie pomôcť, vláda ani polícia sa nepostavili na ich stranu a keďže nechodili nikdy do školy, nevedia tak dobre za svoje práva argumentovať. Svoj životný štýl však obetovať nechcú, odmietajú sa prispôsobiť a sú ochotní bojovať do poslednej kvapky krvi.

 

Masajovia sú aj napriek silnejúcim tendenciám okolia prispôsobovať sa modernej dobe stále verní svojim tradíciám. Ich deti nechodia do školy, len vo výnimočných prípadoch, keď nemajú ako inak pomôcť doma. Väčšinou však deti pomáhajú rodine starať sa o dobytok, ktorý tvorí prevažnú časť ich života. Priemerný Masaj má stádo so 400-500 kravami, bohatší Masaj má aj 2000 kráv. Otec rodiny chce, aby sa jeho synovia naučili postarať sa o dobytok a o rodinu, a dcéry aby sa dobre vydali vo veku okolo 12 rokov. V tom čase už musia byť obrezané, rovnako ako chlapci, keď sa idú ženiť.

 

"My si manželky nevyberáme sami. Otec mi moju ženu doniesol domov, povedal mi, že toto bude tvoja žena, a ja som povedal, že ďakujem," hovorí Masaj Mozes Sakita. Jediné, čo potrebujú, je zem. Nedostávajú žiadne dávky v hmotnej núdzi či príspevky od štátu a nemajú ani zdravotníctvo zdarma. V posledných rokoch však začínajú prichádzať o pôdu, ktorá je pre nich ako pastierov extrémne dôležitá.

 

"Pred desiatimi rokmi sme tu mali naozaj dobrú pôdu na pasenie nášho dobytka. Potom sem začali prichádzať farmári z rôznych smerov a rôznych kútov Tanzánie a obsadili našu zem. Postupne sme museli začať pásť dobytok na pôde, ktorá na to nebola vhodná a museli sme našu zem opúšťať," povedal pre TASR Mozes Sakita. V neďalekej dedine býva rodina Masaja, ktorý odmietol prezradiť svoje meno, ale priznal, že bol priamou obeťou konfliktu medzi Masajmi a farmármi.

 

"Ja som tam nebol, stádo pásli moje deti tu okolo našej dediny, boli len neďaleko. Prišli farmári a zaútočili na moje deti. Bojovali, až kým niekto nezomrel. Vtedy mal konflikt jednu obeť. Rozhodol som sa bojovať za svoje práva. Farmári boli neoblomní. Keď stretli Masaja hocikde, začali s ním bojovať," povedal otec masajskej rodiny žijúcej v oblasti Kiteto. Zároveň dodal, že títo konkrétni farmári sa usadili neďaleko ich dediny a stále sú približne päť kilometrov od nich.

 

V mnohých prípadoch končia tieto konflikty pred súdom. Hoci Masajovia prichádzajú o svoju zem a často aj o stáda, ktoré im odcudzia, nesedia na lavičke žalobcov, ale obvinených. Masajovia sami priznávajú, že vzhľadom na to, že nechodili do školy, nevedia veľmi dobre argumentovať, nepoznajú zákony a právo a nevedia sa brániť. Aj z toho dôvodu zo súdu neodchádzajú ako víťazi.

 

Problém Masajov spočíva najmä v tom, že sa nemajú na koho obrátiť. Podľa ich slov sa snažili žiadať o pomoc vládu. "Prichádzajú do našich domovov pred voľbami, keď chcú, aby sme volili, vtedy sľúbia, že sa vrátia a pomôžu nám, ale nevrátia sa. Máme vo vláde zopár Masajov, ktorým sa podarilo sa tam dostať, ale v momente, ako sadli do toho kresla, na nás zabudli," pokračujú vo vypočítavaní problémov Masajovia z oblasti Kiteto.

 

O pomoc nemôžu požiadať ani políciu. Tá mnohým sľúbila, že sa na niektoré prípady pozrie, zatiaľ sa tak však nestalo. Práve naopak, v niektorých prípadoch sa polícia postaví na opačnú stranu. Svoje o tom vie Bonifas Sadala. Jeho brat pásol v novembri 2014 stádo presne na tom istom mieste, kam chodil už roky. Prišla polícia a zatkla ho, rovnako ako aj ostatných Masajov pasúcich svoje stáda v okolí. Rodiny týchto Masajov zaplatili za to, aby ich prepustili. Bonifas Sadala nám povedal, že jeho rodina dokázala zaplatiť len 15.000 tanzánskych šilingov (6,45 €), čo zjavne nebolo dosť, pretože jeho brat je ešte stále vo väzení.

 

Sadala nevie, prečo jeho brata zatkli. Nepásol na území, ktoré obsadili farmári. O ich dobytok sa teraz stará Sadalov mladší brat, ktorý so stádom odišiel 70 kilometrov, aby sa vyhol konfliktom s miestnou políciou. K najostrejším zrážkam medzi Masajmi a farmármi dochádzalo na prelome rokov 2013 a 2014. Masajovia do tej doby obývali severnú časť Tanzánie, kde bola pôda úrodná a bolo jednoduché tam pásť dobytok. Farmári začali prichádzať práve z toho dôvodu, že pôda v iných oblastiach krajiny taká úrodná nebola. Ako dodávajú Masajovia na záver: "Chceme len to, aby vláda rozhodla, ktorá pôda patrí komu. Ktorá pôda je na pasenie a ktorá na farmárčenie."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona