VIDEO Baltimore v plameňoch: Vyhlásili výnimočný stav a zákaz nočného vychádzania

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 11:46 • 2 min
VIDEO Baltimore v plameňoch: Vyhlásili výnimočný stav a zákaz nočného vychádzania

BALTIMORE - V súvislosti s pondelňajšími rozsiahlymi nepokojmi spojenými s rabovaním a podpaľovaním, ktoré vyvolalo úmrtie mladého Afroameričana v policajnej väzbe, vyhlásili v americkom meste Baltimore zákaz vychádzania.

slovakia

left justify in out

Opatrenie platí od dneška po dobu jedného týždňa, a to od 22.00 h miestneho času (od stredy 04.00 h SELČ) do 05.00 h, oznámila starostka tohto mesta na východnom pobreží USA Stephanie Rawlingsová-Blakeová. V prípade potreby bude zákaz predĺžený. Starostka tiež oznámila, že v uliciach mesta budú rozmiestnení príslušníci Národnej gardy.

 

Guvernér štátu Maryland Larry Hogan predtým informoval, že v reakcii na rabovanie a násilie v Baltimore uviedol Národnú gardu do stavu pohotovosti, aby mohla byť čo najrýchlejšie nasadená tam, kde je to potrebné. Okrem toho vyhlásil v meste výnimočný stav. Do Baltimoru príde okolo 5000 príslušníkov gardy, ktorí pomôžu 500 miestnym policajtom, uviedol Hogan.

 

Nepokoje v Baltimore vyvolala smrť 25-ročného Afroameričana Freddieho Graya, ktorý po svojom zatknutí 12. apríla v problémovej štvrti mesta utrpel pri prevoze do väzby poranenie miechy. Neskôr upadol do kómy a 19. apríla zomrel v nemocnici. V pondelok sa uskutočnil jeho pohreb, no už v noci na nedeľu došlo k prvým výtržnostiam. Protesty prebiehali po Grayovej smrti každý deň, no boli dovtedy pokojné.

 

 

Po smútočnom obrade sa v Baltimore rozpútali dovtedy nevídané nepokoje. Demonštranti hádzali na poriadkové sily kamene a fľaše, pričom zranili najmenej 15 policajtov; jeden z nich je v bezvedomí, ďalší utrpeli rôzne zlomeniny. Policajti zadržali najmenej 27 ľudí a úrady rozhodli, že v meste dnes zostanú zatvorené všetky školy.

Výtržníci vyrabovali množstvo obchodov a podpaľovali autá. Policajti nasadili voči nim slzotvorný plyn. Vo východnej časti mesta sa ocitol v plameňoch len nedávno dokončený cirkevný domov dôchodcov. Podpálená bola aj lekáreň, pričom mladí ľudia bránili hasičom v práci, keď im prederavili hadice. Podľa svedkov bolo mnoho výtržníkov pod vplyvom alkoholu - zrejme preto, že vyrabovali niekoľko obchodov s liehovinami.

 

Presný priebeh udalostí z 12. apríla nie je stále známy. Gray mal utekať pred policajtmi, ktorí uňho po zatknutí našli vyskakovací nožík. Na videu nakrútenom mobilom očitým svedkom je vidieť, ako policajti Graya držia na chodníku a potom ho kričiaceho ťahajú k policajnej dodávke. Približne o hodinu neskôr mladíka prijali do nemocnice, kde upadol do kómy.

 

 

Polícia neskôr priznala, že Gray potreboval lekársku pomoc okamžite po zatknutí, ale to sa nestalo, povedal Kevin Davis, ktorý vedie vyšetrovanie prípadu. Medzičasom pozastavili výkon služby šiestim policajtom. V policajnej správe sa tiež pôvodne písalo, že zatknutie mladíka sa zaobišlo bez použitia sily.

 

Polícia oznámila, že svoje vyšetrovanie by mala uzavrieť do piatku a výsledky odovzdá prokurátorovi.

 

Dianie v Baltimore sledujú aj najvyššie miesta v USA - Biely dom i ministerstvo spravodlivosti. Podľa polície je situácia vážna, pretože v záujme "odstavenia" bezpečnostných zložiek spojili svoje sily rôzne miestne gangy, napríklad Crips, Bloods či Black Guerilla Family.

 

K výtržnostiam došlo v oblasti, kde viac než tretina rodín žije v chudobe. Grayova rodina vyzvala na pokojné protesty. Po prepuknutí rabovania vyšli do ulíc pastori a lídri komunít, aby sa pokúsili zabrániť násilným stretom medzi mladými černochmi a políciou.

 

 

Šesťstotisícové mesto Baltimore , obývané prevažne Afroameričanmi, dlho bojovalo s vysokou kriminalitou a gangami. Táto povesť sa stala témou seriálu televízie HBO s názvom The Wire - Špina Baltimoru.

 

Denník Baltimore Sun napísal, že mnoho študentov sa zapojilo do výtržností po tom, ako na sociálnych sieťach uvideli výzvu, aby sa po skončení vyučovania pridali k "očiste", ktorá sa mala konať v nákupnom centre Mondawmin Mall. Výzva narážala na názov hororu The Purge (Očista), v ktorom sa Amerika premení na 12 hodín na najnebezpečnejšie miesto na Zemi, keďže sú legalizované všetky zločiny.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies