Martvoň: Zmena názvu ulice pre ľudí predstavuje množstvo problémov

NETKY.SK • 16 August 2013, 08:30 • 2 min
Martvoň: Zmena názvu ulice pre ľudí predstavuje množstvo problémov

BRATISLAVA – Zmena názvu ulice prináša podľa poslanca Národnej rady SR za Smer-SD Antona Martvoňa množstvo problémov a nákladov dotknutým obyvateľom, podnikateľom, inštitúciám i právnickým osobám.

slovakia

left justify in out

O zmene názvu ulice môžu rozhodnúť obecné zastupiteľstvá, ktoré sú uznášaniaschopné pri nadpolovičnej väčšine všetkých poslancov, pričom na prijatie nariadenia o zmene názvu ulice je potrebná trojpätinová väčšina prítomných poslancov. 

Poslanci zastupiteľstiev rozhodujúcich o zmene názvu ulice si často myslia, že na základe ich rozhodnutia sa zmení iba tabuľka s názvom ulice, ale vôbec si neuvedomujú následné množstvo povinností, nemalé náklady a vzniknuté starostí obyvateľov žijúcich na ulici, ktorej sa zmenil názov.

Obyvatelia a vlastníci takto dotknutých nehnuteľností si za súčasného zaplatenia rôznych poplatkov podľa poslanca za Smer-SD musia zmeniť a ohlásiť uvedené nové adresy v občianskych preukazoch, v pasoch a v iných cestovných dokladoch. Zmenu ulice ohlasujú aj pri osvedčeniach o evidencii motorových vozidiel, na ohlasovniach prechodného pobytu, v zdravotnej a sociálnej poisťovni, príslušnému správcovi daní, študenti to musia oznámiť do školy, pracujúci do zamestnania. Všetci musia o tejto zmene dať vedieť svojim známym, obchodným partnerom, ako aj spoločnostiam, ktoré im posielajú korešpondenciu (banky, poisťovne, mobilní operátori, leasingové spoločnosti, telekomunikácie, plynárne, vodárne a kanalizácie, atď.). „Toto všetko ich pritom stojí určité nemalé peniaze, stratu času a hlavne trpezlivosti,“ konštatuje Martvoň. 

Zmena názvu ulice ako jedna zo zmien údajov sa pritom podľa jeho slov najviac dotkne slobodných povolaní, fyzických osôb – podnikateľov a právnických osôb majúcich na danej ulici nehnuteľnosti, pobočky, prevádzky, obchody a hlavne sídla, lebo si budú musieť dať zmeniť adresu (resp. názov) ich sídla v príslušnom registri (v živnostenskom alebo obchodnom), ako aj na svojej webovej stránke, v internetových registroch a zoznamoch, nahlásiť túto zmenu príslušným štátnym orgánom a úradom, poisťovniam najmä tým, ktoré sú mimo mesta. Budú si musieť dať vyhotoviť nové firemné pečiatky, prospekty, vizitky, reklamné letáky a predmety, hlavičkové papiere, informačné tabule, budú musieť nahlásiť zmenu všetkým svojim obchodným partnerom, klientom a známym ako aj reklamným agentúram. Ďalej budú musieť o danej zmene informovať svoje banky, mobilných operátorov, telekomunikačné spoločnosti, leasingové spoločnosti, vodárenské, energetické a plynárenské spoločnosti dodávajúce im tovary a služby, a atď. S týmto všetkým budú spojené nemalé náklady, výdavky a poplatky za zmeny, respektíve nezanedbateľné pokuty za porušenia zákonných povinností ohlásiť zmeny na príslušných úradoch, ako aj zvýšená strata času a nervozita, podotýka poslanec za Smer-SD. 

Napríklad za nenahlásenie zmeny údajov obsiahnutých v ohlásení, ku ktorým patrí aj zmena miesta podnikania, môže živnostenský úrad podnikateľovi uložiť pokutu do 663 eur. Registrový súd uloží zapísanej fyzickej osobe alebo fyzickej osobe oprávnenej konať v mene zapísanej právnickej osoby pokutu do 3 310 eur, ak si táto osoba nesplní povinnosť podať návrh na zápis zmeny zapísaných údajov alebo návrh na výmaz zapísaných údajov v lehote ustanovenej zákonom, kde medzi zapísané údaje patrí nielen sídlo, ale i miesto podnikania. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou uloží za neoznámenie zmeny sídla, bydliska alebo trvalého pobytu pokutu do 331 eur. Nehovoriac o ďalších možných pokutách za neohlásenie zmeny bydliska alebo sídla v dôsledku zmeny názvu ulice. 

„Riešenie v tejto situácii sčasti vidím v tom, že by obec alebo mesto mali fyzickým osobám uhradiť (preplatiť) preukázané náklady, ktoré im vznikli so zmenou názvu obce, ulice alebo so zmenou súpisného čísla budovy,“ vysvetlil Martvoň. Obce by kompenzáciu mohli napríklad poskytnúť tak, že by majitelia dotknutých nehnuteľností ako aj podnikatelia určitý čas nemuseli platiť miestne poplatky za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona