Martvoň: Väčšina Slovákov bojujúca za ISIS zahynula

NETKY.SK • 3 Júl 2015, 13:45 • 2 min
Martvoň: Väčšina Slovákov bojujúca za ISIS zahynula

BRATISLAVA – Väčšina Slovákov, ktorí bojovali za Islamský štát (ISIS), zahynula.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA podpredseda parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS Anton Martvoň (Smer-SD), vyplýva to z informácie o činnosti SIS, ktorú dnes v parlamente predniesol jej riaditeľ Ján Valko. „Bojovníkov bolo do desať, už je to skoro nula, lebo zahynuli,“ konštatoval Martvoň.

Slováci bojujú aj na východe Ukrajiny. „Presný počet bojujúcich na Ukrajine sa nedá zmonitorovať. Je to však viac ako sto. Platí, že služba v cudzom vojsku je trestným činom,“ konštatoval Martvoň. 

 

Podľa Martvoňa šéf SIS dnes poslancov informoval o možných hrozbách pre SR. „Tajné služby to majú plne podchytené,“ povedal podpredseda výboru. Hrozby sú pre Slovensko predovšetkým navrátilci, ktorí bojovali za Islamský štát. „Veľa navrátilcov, vyše sto, je v Rakúsku, keďže je schengen vedia teoreticky byť hrozbou aj pre SR. To môže byť potenciálna hrozba. Spravodajské služby to monitorujú,“ ubezpečil Martvoň. 

 

Valko podľa Martvoňa hovoril aj o korupcii, extrémizme, pokusoch o volebnú korupciu, verejných obstarávaniach. „SIS o všetkých zisteniach informovala orgány činné v trestnom konaní,“ dodal. 

 

Správu o plnení úloh Vojenského spravodajstva za rok 2014 a správu o činnosti Slovenskej informačnej služby v roku 2014, poslanci prerokovali za zatvorenými dverami. Hovorca SIS Branislav Zvara už informoval, že SIS verejnú časť správy o činnosti služby za rok 2014 odtajní po prezentovaní dokumentu v pléne NR SR. Tajná služba sa podľa Zvaru v minulom roku prioritne zameriavala najmä na boj proti terorizmu, extrémizmu, organizovanému zločinu či ekonomickej a daňovej trestnej činnosti, ale i na analytické zhodnotenie zahraničných politických a ekonomických udalostí, ktoré mali vplyv na bezpečnosť a hospodársku stabilitu SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies