Martvoň spustil petíciu na podporu bezplatného cestovania

NETKY.SK • 12 November 2014, 13:53 • 2 min
Martvoň spustil petíciu na podporu bezplatného cestovania

BRATISLAVA - Petíciu na podporu bezplatného cestovania vo vlakoch v SR spustil dnes na internetovej stránke peticie.com poslanec za Smer-SD Anton Martvoň.

slovakia

left justify in out

"My, podporovatelia tejto petície, si myslíme, že bezplatné cestovanie vlakom ako opatrenie vlády Roberta Fica je solidárne, je v súlade so sociálnou politikou vlády SR a aj s politikou Európskej únie podporujúcej tento druh dopravy ako ekologický a bezpečný, pričom dúfame, že to v konečnej miere povedie k modernizácii a k navýšeniu počtu vlakov, ako aj k zlepšeniu podmienok cestovania vo vlakoch na Slovensku," uvádza sa v petícii.

 

Občania, ktorú petíciu podpíšu, plne podporujú vládou zavedenú bezplatnú prepravu cestujúcich v SR vo vozňoch 2. triedy v regionálnych a v diaľkových vlakoch realizovaných na objednávku štátu. "Konečne aj naši seniori, deti a mladí ľudia v SR budú mať po dlhšom čase od štátu niečo zadarmo, konkrétne bezplatné cestovanie vo vlakoch, ktoré ako prosociálne a solidárne opatrenie môže ešte aj napomôcť k cestovaniu týchto skupín za vzdelaním, za prácou, za zdravotnou starostlivosťou, za kultúrou, ale aj za turistikou a poznávaním krás Slovenska, pričom to budú môcť našim obyvateľom závidieť ešte aj obyvatelia iných krajín sveta," píše sa v petícii poslanca za Smer-SD. 

 

"Pre spustenie petície som sa rozhodol preto, že vyše 80 000 ľudí si už požiadalo o vydanie preukazu na bezplatné cestovanie vlakom. Táto téma bola doteraz v médiách vykresľovaná skôr negatívne, hoci toto opatrenie môže pozitívne pocítiť viac ako dva milióny obyvateľov Slovenska," povedal pre agentúru SITA Martvoň. 

 

Začiatkom novembra spustilo petíciu za zrušenie vlakov zadarmo občianske združenie Nová Generácia, bývalé mládežnícke združenie SDKÚ-DS. Vládny návrh umožniť dôchodcom a študentom cestovať vlakmi zadarmo považujú za nezodpovedný populizmus. Podľa šéfa NG Tomáša Smutného by vláda pomohla študentom viac, keby zrušila odvody z dohôd, ktoré sú nútení platiť študenti, ktorí popri štúdiu pracujú. "Momentálne to totiž vyzerá, že Robert Fico študentom viacej berie, ako dáva," povedal Smutný. Premiér by sa podľa Novej Generácie mal tiež zamerať na pomoc študentom pri získavaní praxe počas štúdia a zlepšiť podnikateľské prostredie, aby mali absolventi viac možností zamestnať sa. "Sme dosť šikovní na to, aby sme si na cestovné zarobili, len musíme mať príležitosť," dodal Smutný. Od 4. novembra doteraz petíciu proti vlakom zadarmo podporilo na internete 25 678 občanov. 

 

Cestovanie vlakom zdarma schválila vláda v októbri v rámci finančného, sociálneho a ekonomického balíčka. Na rokovanie ho predložil minister dopravy Ján Počiatek. Cestovanie zadarmo sa má vzťahovať na deti do 15 rokov, študentov do 26 rokov, ďalej na ľudí, ktorí dovŕšili 62 rokov a na poberateľov dôchodkov podľa zákona o sociálnom poistení. Zadarmo budú môcť títo ľudia cestovať vlakmi druhej triedy na vnútroštátnych linkách spoločností Železničná spoločnosť Slovensko a RegioJet. Náklady na toto opatrenie štát vyčíslil na 13 miliónov eur. Opatrenie vlády už kritizovali opozičné politické strany. Podľa nich chce vláda Roberta Fica týmto krokom prekryť zvyšovanie daní. Takisto podľa nich opatrenie diskriminuje ľudí, ktorí bývajú v obciach, ktoré železničné spojenie nemajú. Opatrenie podľa opozície tiež povedie k zvýšeniu cestovného v autobusoch, keďže dopravcovia budú potrebovať vykryť straty, ktoré im vzniknú odlevom cestujúcich do vlakov. Cestovanie vlakom zdarma začne platiť 17. novembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona