Martvoň chystá trestné oznámenie na Hlinu

NETKY.SK • 5 September 2013, 10:41 • 2 min
Martvoň chystá trestné oznámenie na Hlinu

BRATISLAVA - Poslanec za Smer-SD Anton Martvoň pripravuje trestné oznámenie na nezaradeného poslanca Alojza Hlinu, ktorý ho v stredu pri prerokúvaní novely zákona o súdnych exekútoroch fyzicky napadol v rokovacej sále parlamentu. Hlina pravdepodobne bude čeliť trestnému oznámeniu za útok na verejného činiteľa a výtržníctvo.

slovakia

left justify in out

"Fyzický útok v rokovacej sále je prekročením všetkých hraníc slušnosti a kultúry 21. storočia. Pán Hlina urobil hanbu slovenskému parlamentu aj v zahraničí. Išlo o zákerný útok zozadu počas faktickej poznámky," uviedol pre agentúru SITA Martvoň.

Za útok na verejného činiteľa je trestná sadzba jeden až päť rokov a za výtržníctvo do troch rokov. Hlinu už nechráni poslanecká imunita. 

Voči Hlinovi začal konanie aj mandátový a imunitný výbor národnej rady. Výbor zároveň prijal uznesenie, ktorým odsúdil takéto konanie a členovia výboru sa zhodli aj na potrebe zmeny rokovacieho poriadku, ktorá by umožnila efektívne disciplinárne trestať verbálne a fyzické útoky. 

Hlina v stredu pri prerokúvaní novely zákona o súdnych exekútoroch fyzicky napadol v rokovacej sále poslanca za Smer-SD Martvoňa. Martvoň vo faktickej poznámke hovoril o tom, že Hlina kritizuje exekútorov, ktorí chcú očistiť a zlepšiť fungovanie svojho stavu a pritom sám zbohatol na predávaní alkoholu mladistvým. Hlina predtým opakovane Martvoňa označil za úbožiaka a vyčítal mu, že z jeho počítača na právnickej fakulte odchádzali ohováračské maily na úradníčku, ktorá si dovolila upozorniť na nekalé praktiky a keď ju za to vyhodili z práce, išla robiť do McDonaldu. Hlina Martvoňovi túto záležitosť v pléne pripomína opakovane, Martvoň už na neho v tejto veci podal aj trestné oznámenie. 

Predseda NR SR Pavol Paška ešte na aktuálnu schôdzu pripraví pozmeňujúci návrh k novele rokovacieho poriadku, ktorá bude reagovať na negatívne skúsenosti a stupňujúcu sa agresivitu v parlamente. "Tieto návrhy by mali prispieť k stabilite a poriadku v NR SR a udržaniu politickej kultúry. Agresivita poslanca Hlinu, ktorá prešla od verbálnych k fyzickým prejavom, dehonestuje prácu 149 ostatných poslankýň a poslancov NR SR," uviedol hovorca predsedu parlamentu Pavel Chovanec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona