Martvoň chce zmeniť kritériá pre ústavných sudcov

NETKY.SK • 9 Máj 2014, 12:15 • 2 min
Martvoň chce zmeniť kritériá pre ústavných sudcov

BRATISLAVA - Zmeniť kritériá pre kandidátov na ústavných sudcov navrhuje poslanec za Smer-SD Anton Martvoň.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ čo dnes uchádzač o sudcu ústavného súdu musí mať za sebou 15 rokov právnickej praxe, a nemusel byť teda explicitne aj sudcom, Martvoň chce túto podmienku zmeniť tak, aby kandidáti na sudcov ústavného súdu mali za sebou aj sudcovskú skúsenosť. "Ide o vrcholnú pozíciu v súdnictve, predchádzajúca sudcovská skúsenosť je preto podľa mňa pre funkciu ústavného sudcu nevyhnutná," povedal pre agentúru SITA Martvoň.

 

Komisii pre reformu justície preto navrhne dve možnosti - terajšiu podmienku 15 rokov právnickej praxe zmeniť na 15 rokov právnickej praxe, z toho minimálne desať rokov vo funkcii sudcu, alebo nahradiť 15 rokov právnickej praxe 15 rokmi sudcovskej praxe. Martvoň zdôrazňuje, že iba sudca pozná z vlastnej skúsenosti procesné postupy na súdoch, osobitosti sudcovskej práce. Zároveň podľa neho absolvujú sudcovia aj množstvo ďalších vzdelávacích programov zameraných na výkon ich funkcie. "Teraz kandidujú mnohí uchádzači bez sudcovskej praxe alebo aj bývalí politici, čo vnímam ešte problematickejšie," vysvetlil Martvoň. 

 

Poslanec za Most-Híd Gábor Gál návrh poslanca Smeru-SD nepodporuje. "Môže to negatívne ovplyvniť výber kandidátov," konštatoval Gál. Pripomenul, že často najlepší a najvýkonnejší ústavní sudcovia, ktorí napísali najkvalitnejšie posudky a rozhodnutia, nepochádzali z radov sudcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies