Martvoň: Ak zastupiteľstvo VÚC neschváli cenník u lekára, bude problém

NETKY.SK • 13 Január 2015, 12:19 • 2 min
Martvoň: Ak zastupiteľstvo VÚC neschváli cenník u lekára, bude problém

BRATISLAVA - Návrh vládnej novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá zavádza nové pravidlá pre poplatky u lekárov, je z právneho hľadiska zlý. Na dnešnom rokovaní Ústavnoprávneho výboru NR SR na to upozornil poslanec Anton Martvoň (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

V novele sa totiž podľa neho píše, že ministerstvo zdravotníctva (MZ) určí maximálnu výšku poplatku, jeho konkrétnu výšku má určiť samosprávny kraj. "Bude vážny problém, ak to VÚC, teda krajské zastupiteľstvo, neschváli. Oni predseda nemajú povinnosť niečo schvaľovať. Čo ak sa nedohodnú? Potom bude problém. Aký cenník bude platiť? Dnes je to na pleciach MZ a je to riešené elegantne," upozornil Martvoň s tým, že nie z politického, ale z právneho hľadiska zrejme nebude môcť za takúto vládnu novelu hlasovať, ak nedôjde k zmenám cez pozmeňujúce návrhy.
      

Martvoň upozornil tiež, že štatisticky je v každom krajskom parlamente asi tretina lekárov. "Oni si určite nebudú chcieť poplatky znižovať. Takto je to navrhnuté zle," odkázal. Riešenie vidí Martvoň v tom, aby cenník neschvaľoval VÚC, ale lekár samosprávneho kraja. Pavlovi Hrušovskému (KDH) sa zase nepáči, že cenníky u lekárov budú v každom kraji iné.
      

Štátny tajomník MZ Mário Mikloši oponoval, že aj dnes je to v  jednotlivých krajoch rôzne. "My chceme eliminovať neprípustné poplatky a dať poplatky do určitého štandardu. Dnes je to od buka do buka," povedal. MZ si totiž od právnej normy sľubuje zavedenie jednoznačných pravidiel. Podľa nového systému pacient nemá platiť poplatky za žiadne úkony súvisiace s vyšetrením, ktoré lekárom plne hradia poisťovne. Pacient nebude za tieto činnosti platiť žiadnu úhradu, nakoľko sú súčasťou zdravotného výkonu. Zoznam takýchto výkonov možno nájsť v nariadení vlády 777/2004. Poplatky si stanovia samotní lekári, cenníky im majú schvaľovať samosprávne kraje. Iné ako schválené poplatky, nebudú môcť vyberať.
      

"Táto problematika patrí dlhodobo k najproblémovejším témam v rezorte, občania ju vnímajú mimoriadne citlivo a poplatky rôzneho druhu zaťažujú a trápia pacientov. Preto sme sa rozhodli sprehľadniť túto oblasť a vyjsť v ústrety pacientom," povedal minister zdravotníctva Viliam Čislák. Na uvedený problém podľa jeho slov poukazovali aj mnohé pacientske podnety a sťažnosti, ktoré sa týkajú práve neprehľadného systému platieb v ambulanciách.
      

S účinnosťou zákona sa počíta od 1. marca 2015. Poskytovatelia budú povinní doručiť samosprávnemu kraju podľa miesta prevádzkovania zdravotníckeho zariadenia zoznam zdravotných výkonov a služieb, pri ktorých možno požadovať úhradu najneskôr do 31. marca 2015. Samosprávny kraj má na schválenie tohto zoznamu 60-dňovú lehotu od jeho doručenia.
      

Výbor napokon novelu hlasmi poslancov Smeru-SD, vrátane Martvoňa, odobril a odporučil ho schváliť aj v pléne na najbližšej schôdzi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies