Martinské matičné slávnosti sa začali položením vencov na Národnom cintoríne

NETKY.SK • 5 August 2011, 10:18 • 2 min
Martinské matičné slávnosti sa začali položením vencov na Národnom cintoríne

Martinské matičné slávnosti sa začali položením vencov na Národnom cintoríne

slovakia

left justify in out

img

Položením vencov k hrobom významných slovenských dejateľov na martinskom Národnom cintoríne a následnou prehliadkou laureátov celoštátnych recitátorských súťaží sa dnes podvečer, presne v deň 148. výročia založenia Matice slovenskej, začali Martinské matičné slávnosti, ktoré potrvajú do nedele 7. augusta.

„Toto podujatie sa koná krátko po oslavách 150. výročia Memoranda národa slovenského a v podstate je zároveň už akousi generálkou pred nezadržateľne sa blížiacim rovnakým jubileom Matice slovenskej,“ uviedol po slávnostnom príhovore na Národnom cintoríne pre TASR vedecký tajomník Matice slovenskej Imrich Sedlák.

Zároveň prezradil zámer vedenia vyhlásiť na septembrovom sneme Rok Matice slovenskej. Od budúceho leta by sa malo po celom Slovensku uskutočniť množstvo podujatí zameraných na pripomenutie výročia založenia najvýznamnejšej kultúrno-spoločenskej ustanovizne slovenského národa.

Program Martinských matičných slávností pokračoval v Evanjelickom kostole na Memorandovom námestí prehliadkou ocenených recitátorov. „Veniec víťazov bol kedysi zviazaný so Slovesnou jarou. Rozhodli sme sa obnoviť jeho tradíciu. Talentovaní laureáti Hviezdoslavovho Kubína, Vansovej Lomničky a viacerých ďalších súťaží v umeleckom prednese si určite zaslúžia takúto prezentáciu,“ skonštatoval riaditeľ Slovenského literárneho ústavu Matice Slovenskej Miroslav Bielik.

Súčasťou Martinských matičných slávností bude v piatok (5.8.) Deň otvorených dverí Matice slovenskej s možnosťou bližšieho nahliadnutia do jej priestorov a činnosti. V sobotu (6.8.) sa v tamojšom amfiteátri predstavia folklórne súbory a interpreti populárnej hudby. Dobrovoľníci budú môcť darovať Matičnú kvapku krvi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies