Martina Lubyová: Noví učitelia začnú školský rok so skokovým zvýšením nástupného platu

NETKY.SK • 30 August 2019, 16:28 • 2 min
Martina Lubyová: Noví učitelia začnú školský rok so skokovým zvýšením nástupného platu

BANSKÁ BYSTRICA – Od nového školského roka čaká začínajúcich učiteľov výrazné zvýšenie miezd. Rezort školstva je takpovediac víťazom mzdových "pretekov" v teraz končiacom sa volebnom období.

slovakia

left justify in out

Konštatovala to v piatok v Banskej Bystrici ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS).

 

Ako informovala, najväčšou novinkou od 1. septembra tohto roku sú skokovo zvýšené nástupné platy začínajúcich učiteľov, čo má prilákať mladých ľudí do školstva a zatraktívniť podmienky výkonu učiteľskej profesie.

 

"Podarilo sa nám docieliť takmer desaťpercentný nárast nástupných platov všetkých začínajúcich pedagógov. V regionálnom školstve – materské (MŠ), základné (ZŠ) a stredné školy (SŠ) je to 9,5-percentné zvýšenie a vo vysokom školstve 8,7 percenta," zdôraznila Lubyová.

 

Podľa nej ak od roku 2015 bol plat začínajúceho učiteľa v ZŠ a SŠ 589 eur, od 1. januára tohto roku 759 eur, od 1. septembra to už bude 831 eur a od 1. januára budúceho roka po desaťpercentnej valorizácii skončí na úrovni 915 eur.

 

Navyše, nastupujúci učiteľ si v prvých mesiacoch robí adaptačné vzdelávanie a podľa zákona má nárok na ďalšie šesťpercentné zvýšenie platu. Vzdelávanie trvá od šiestich mesiacov do dvoch rokov, záleží na šikovnosti učiteľa, ale aj disponovanosti školy.

 

img

 

Podľa Lubyovej nástupný plat nového učiteľa, ktorý strávil v škole minimálne šesť mesiacov, tak po 1. januári 2020 môže dosiahnuť v hrubom 1001 eur.

 

V prípade začínajúcich učiteľov MŠ sa ich plat z úrovne 475 eur v roku 2015 dostane po 1. januári budúceho roka a po adaptačnom vzdelávaní takmer na dvojnásobok, 819 eur.

 

Lubyová zároveň upozornila, že nikto z pedagógov, ktorí už v školstve pracujú, sa nemusí obávať, že to bude na úkor ich osobných ohodnotení, respektíve príplatkov.

 

Pripustila, že môže dôjsť ku krátkodobému omeškaniu poukázania peňazí na účty škôl čisto z technického dôvodu, garantuje, že všetky ich dostanú v plnej výške. Školy budú informovať prostredníctvom usmernenia či pokynu.

 

Ako dodala ministerka, za viac než tri roky mali zamestnanci v školstve, či už pedagogickí alebo nepedagogickí štyri valorizácie platu. Jej snahou je vytlačiť ho ešte vyššie.

 

Pripomenula tiež zachovanie kreditových príplatkov za celoživotné vzdelávanie a zvyšovanie si svojej kvalifikácie, ktoré sú do výšky 12 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona