Martina Biháriho alias Veľkého Rusa by z ČR mohli vydať do mesiaca

NETKY.SK • 19 Október 2015, 10:39 • 2 min
Martina Biháriho alias Veľkého Rusa by z ČR mohli vydať do mesiaca

BRATISLAV/BRNO – K vydaniu jedného z najväčších bossov skupiny sýkorovcov a roky hľadaného Martina Biháriho alias Veľkého Rusa z Česka na Slovensko, pokiaľ nepríde k sťažnostiam zo strany tohto právoplatne odsúdeného a obžalovaného vo viacerých kauzách, by mohlo dôjsť približne do mesiaca.

slovakia

left justify in out

Martin Bihári bol uznesením Krajského súdu v Brne 12. októbra vzatý do predbežnej väzby na základe Európskeho zatýkacieho rozkazu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, v ktorom sa požadovalo jeho predanie k výkonu dlhodobého trestu odňatia slobody. Proti uzneseniu Martin Bihári nepodal opravný prostriedok.

 

"Po vzatí zadržaného Martina Biháriho do predbežnej väzby nastupuje povinnosť štátnej zástupkyne konať predbežné vyšetrovanie, ktorého účelom je zistiť, či vydanie osoby, v tomto prípade Martina Biháriho na Slovensko, nebráni zákonným prekážkam, pre ktoré osoba nemôže byť vydaná," uviedol pre TASR štátny zástupca a hovorca Krajského štátneho zastupiteľstva v Brne Hynek Olma.

 

Po ukončení predbežného vyšetrovania štátny zástupca podá na Krajský súd v Brne návrh na povolenie k umiestneniu do vydávajúcej väzby alebo odmietnutie tohto návrhu. V prípade, že súd vyhovie návrhu, nastupuje tzv. inštitút vydávajúcej väzby, kedy osoba v predbežnej väzbe súbežne mení status na osobu vo vydávajúcej väzbe. Proti rozhodnutiu Krajského súdu v Brne v rámci konania vydania je však prípustná sťažnosť. "Na dĺžku vydania Martina B. na Slovensko má vplyv aj skutočnosť, či samotný Martin B. využije opravné prostriedky proti rozhodnutiu súdu," dodal Olma.

 

K nečakanému zvratu došlo na hlavnom pojednávaní v pondelok 12. októbra na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici v kauze hľadaného bossa Róberta L. a spol., známych ako sýkorovci. Megaproces mal vtedy pokračovať záverečnými rečami a následne vyhlásením rozsudku. Predseda senátu však oznámil, že jedného z obžalovaných, Martina Biháriho, prezývaného Veľký Rus, zadržala 9. októbra v okrese Znojmo česká polícia.

 

ŠTS proces so sýkorovcami odročil na 9. až 11. decembra a ako konštatoval predseda senátu, napriek tomu, že dokazovanie už bolo ukončené, musia ho teraz znovu otvoriť a Martina Biháriho vypočuť, ako aj vykonať všetky úkony, podobne ako s ostatnými obžalovanými. Nevylúčil však, že v decembri môže dôjsť aj k záverečným rečiam a vyhláseniu rozsudku. Rus bol na úteku približne päť rokov a bolo na neho vydaných päť zatykačov.

 

Martin Bihári už dostal právoplatný trest 21 rokov väzenia, ale v inom procese. Teraz mu hrozí doživotie. Pred ŠTS v Banskej Bystrici totiž čelí obžalobe v kauze vrážd z rokov 1998 a 1999 - za účasť na vražde Miloša Piliara a tiež za pomoc pri vražde Dalera Hlavačku a Romana Deáka. Podobne ako ostatní obžalovaní má na krku aj zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny sýkorovci.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies