Martin Schulz sa opäť stal šéfom socialistov a demokratov v europarlamente

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 12:58 • 2 min
Martin Schulz sa opäť stal šéfom socialistov a demokratov v europarlamente

BRUSEL - emeckého socialistického europoslanca Martina Schulza dnes väčšinou hlasov zvolili za staronového predsedu Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D) v Európskom parlamente.

slovakia

left justify in out

V tejto funkcii nahradil rakúskeho europoslanca Hannesa Swobodu.
     

Schulz už bol predsedom S&D v období od júla 2009 do januára 2012, keď vo funkcii predsedu EP v rámci dohodnutej politickej rotácie nahradil Jerzyho Buzeka.
     

Úradujúci predseda EP oznámil, že bude vykonávať túto funkciu na prechodnú dobu asi troch týždňov, do ukončenia politických rokovaní o vymenovaní budúceho predsedu Európskeho parlamentu a Európskej komisie na obdobie 2014-2019.
     

Podľa kuloárnych rečí z prostredia EP by Schulz mohol získať dôležitý post podpredsedu Európskej komisie, kde by mal na starosti buď rezort zahraničnej a bezpečnostnej politiky, ktorý v súčasnosti zastáva Catherine Ashtonová, alebo bude šéfovať novému rezortu, zameranému predovšetkým na boj proti vysokej nezamestnanosti v EÚ. V prípade získania takejto funkcie by sa vzdal šéfovania S&D.
       

"Tieto voľby mi dali plnú podporu našich poslancov z 28 členských krajín viesť rokovania o budúcom predsedovi Európskej komisie a o politickom programe EÚ, ako aj o budúcich štruktúrach v rámci Európskeho parlamentu," uviedol Schulz v správe pre médiá.
     

Schulz pripomenul, že S&D je druhou najväčšou politickou skupinou v EP a bude sa snažiť o spravodlivejšiu a sociálne vyváženejšiu Európu. 
     

"Budeme pokračovať v našom boji proti prísnej politike škrtov v EÚ a zameriame sa aj na boj proti daňovým únikom," pripomenul nový šéf S&D.
     

Schulz zároveň zdôraznil, že vyzýva premiérov a prezidentov členských štátov, aby na nadchádzajúcom summite EÚ (26-27. júna) podporili nomináciu Jeana-Clauda Junckera za predsedu Európskej komisie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies