Martin M., ktorý partnerom tajil ochorenie HIV, si posedí päť rokov

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 17:17 • 2 min
Martin M., ktorý partnerom tajil ochorenie HIV, si posedí päť rokov

LIBEREC - Krajský súd v Liberci odsúdil dnes Martina N. (39) kvôli zatajeniu faktu, že je HIV pozitívny pred sexuálnymi partnermi a mal s nimi napriek tomu nechránený pohlavný styk, na päť rokov odňatia slobody nepodmienečne v prísnejšie stráženom väzenskom zariadení. Verdikt súdu zatiaľ nie je právoplatný, obžalovaný vinu poprel.

slovakia

left justify in out

Podľa slov obžalovaného v súdnej sieni je celé obvinenie nezmyselné. "Všetkých partnerov som informoval, vždy som používal kondóm a nikoho som neohrozil," mienil podľa internetového serveru Novinky.cz.

 

Obhajoba označila žalobu za nepodloženú, opierajúcu sa o pochybné svedectvo jeho expriateľov a vyzvala na oslobodenie obžalovaného.

 

Sudca v zdôvodnení uznania viny obžalovaného a výšky trestu uviedol, že výpovediam mužov, ktorí svedčili proti obžalovanému verí. Ich výpovede označil za vierohodné a zamietol tézu o ich prípadnom sprisahaní.

 

Obžalovaného tak uznal vinným z pokusu o ťažké ublíženie na zdraví a šírenie infekčnej choroby, aj keď sa nepodarilo preukázať, že by Martin N. bol niekoho infikoval.

 

Ešte v roku 2005 dostal ten istý muž 3,5-ročný trest väzenia, pretože ohrozoval svojich známych a najmenej v desiatich prípadoch mal pohlavný styk s mužmi.

 

V aktuálnom prípade polícia zdokumentovala šesť podobných prípadov. Odvolací Vrchný súd v Prahe vyniesol v prípade už v roku 2015 právoplatný rozsudok, keď pôvodne podmienečný trest vynesený v Liberci sprísnil na šesť rokov väzenia. Najvyšší súd ČR však tento rozsudok zrušil a prípad vrátil na opätovné prerokovanie do Liberca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies