Martin Fedeor: Výbor nemá vyšetrovacie kompetencie

NETKY.SK • 23 Máj 2013, 12:02 • 2 min
Martin Fedeor: Výbor nemá vyšetrovacie kompetencie

BRATISLAVA – Úlohou parlamentného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VS) je podľa jeho predsedu Martina Fedora skontrolovať a vniesť svetlo do toho, ako sa nakladalo s informáciami o podozreniach z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) v rokoch 2006 až 2010.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes novinárom, výbor má tiež právo skontrolovať, aká bola cesta jednotlivých dokumentov. Výbor chce tiež získať prehľad, či minister obrany alebo niekto z aktuálnych funkcionárov služby vedel o podozreniach, kedy sa o nich dozvedel a ako postupovali. „Nie sme výbor, ktorý bude požadovať vystúpenie niekoho, ale umožnili sme, že ak relevantné osoby chcú povedať niečo na výbore, bude im to umožnené,“ povedal s tým, že celú dokumentáciu, ktorú získal, odovzdal špeciálnemu prokurátorovi. „Obsah musí riešiť prokuratúra, podozrenia a konkrétne záležitosti. Výbor nemá vyšetrovacie kompetencie. Nie sme tu na to, aby sme vyšetrovali a označovali, kto porušil aký zákon,“ povedal. Členovia výboru budú pokračovať v rokovaní o medializovanej kauze začiatkom budúceho týždňa.

Fedor sa vo štvrtok stretol s expremiérkou Ivetou Radičovou, pretože výbor ho poveril, aby prizval relevantné osoby na rokovanie výboru. „Tlmočil som jej, že sme pripravení ju prizvať, ak bude mať záujem,“ povedal. Odmietol však uviesť, či Radičová na rokovanie výboru príde. Výbor súhlasil s prizvaním príslušníkov Vojenského spravodajstva zodpovedných za oblasť finančného zabezpečenia, informačných technológií a vnútornej kontroly. Fedor by bol rád, aby všetkých predvolaných vypočuli v jeden deň. Časť z nich na výbore a spravodajských dôstojníkov v objekte, ktorý na to určí ministerstvo obrany. 

Ľudia z ministerstva obrany pracujú podľa Fedora na odpovediach, ktoré sa ich pýtali. „Predovšetkým stále čakáme na odpoveď, či sú autentické tie dokumenty, ktoré sme dostali o údajných defraudáciách vo Vojenskom spravodajstve v rokoch 2006 až 2010. Očakávame tiež do piatka správu, ako sa nakladalo s informáciami o podozreniach vo Vojenskom spravodajstve odkedy sa objavili, až doteraz. Od ministra obrany máme prísľub, že tieto odpovede by sme mali dostať do piatka,“ povedal. Fedor chce vytvoriť priestor jeden až dva dni, aby sa s materiálmi mohli zoznámiť aj členovia výboru. 

Fedor zdôraznil, že akýmkoľvek odkrytím, alebo ak sú uniknuté dokumenty, v ktorých sú popisované nehnuteľnosti patriace pod správu Vojenského spravodajstva, autentické, je to „obrovský prúser“. Ten podľa neho môže mať dosah na odkrývanie fungovania služby. 

Stredajšiu medializovanú informáciu funkcionárov Vojenského spravodajstva hodnotí Fedor ako propagandistickú prípravu niektorých funkcionárov rezortu k pripravovanej správe. Vojenskí tajní v stredu večer oznámili, že už zistili, s čím súvisí materiál o údajnom tunelovaní vo Vojenskej spravodajskej službe (VSS), ktorým disponuje Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu Vojenského spravodajstva a v stredu ho doručili aj ministerstvu obrany. Podľa zástupcu šéfa vojenského spravodajstva Róberta Tibenského po preštudovaní dokumentov z výboru je "jednoznačné a zrejmé, že prípad priamo súvisí s trestným stíhaním, ktoré je od marca 2012 vedené na generálnej prokuratúre“. Toto stíhanie je vedené proti bývalému šéfovi VSS Romanovi M. pre ohováranie tým, že informoval ministerstvá a NBÚ o pokuse jedného príslušníka služby vyniesť von tajné materiály. K tomuto prípadu tajní vlani dodali prokuratúre aj dokumenty o podozreniach okolo hospodárenia vo vojenskej tajnej službe. 

Politici sa už takmer týždeň zaoberajú spisom, ktorý má hovoriť o podozreniach z tunelovania vo Vojenskej spravodajskej službe. V spise, ktorý dostal denník Sme, sa údajne hovorí o tom, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby. Dokument má 134 listov a zrejme vychádza z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa rozbehlo, keď ministerstvo obrany viedol Ľubomír Galko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona