Martin Chren: Živnostníkom môžu preplácať len akútnu starostlivosť

NETKY.SK • 25 November 2014, 11:45 • 2 min
Martin Chren: Živnostníkom môžu preplácať len akútnu starostlivosť

BRATISLAVA - Desaťtisíce živnostníkov, ktorí majú nedoplatky na zdravotných odvodoch, aj napriek tomu, že ich poctivo splácajú, majú nárok na úhradu len neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Upozornil na to nezaradený poslanec Martin Chren.

slovakia

left justify in out

Legislatíva v súčasnosti podľa neho nerozlišuje medzi neplatičmi a dlžníkmi a hádže ich do jedného vreca. Do parlamentu preto podáva pozmeňujúci návrh k novele zákona o zdravotnom poistení. Ten by mal vyčleniť skupinu ľudí, ktorí si svoje dlhy postupne a riadne uhrádzajú.

 

"Živnostníci, ktorí tvrdo pracujú, avšak nemajú v priemere niekoľko sto eur na to, aby nedoplatok okamžite vyrovnali, si dohodli so zdravotnými poisťovňami splátkové kalendáre. Poctivo svoj dlh splácajú, rozvrhli si splátky nedoplatku, ktorý vznikol kvôli zvýšeniu odvodov vlády Roberta Fica na niekoľko mesiacov a zrazu teraz po troch mesiacoch im zdravotné poisťovne začínajú prestávať preplácať liečbu a lieky," uviedol Chren. Poukazuje na to, že takýmto ľuďom môžu zrušiť plánované operácie, kúpeľnú liečbu či neuhradiť lieky. Opiera sa o konkrétne prípady z minulého týždňa, kedy sa pacienti nedostali k svojim liekom, ktoré užívajú na chronické ochorenia. 

 

Problém je podľa Chrena v tom, že sa v minulom roku znížili koeficienty, z ktorých sa vypočítavajú zdravotné odvody. Tie sa im potom odzrkadlili v ročnom zúčtovaní poistného, ktoré poistenci obdržali v tomto roku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies