Martikán vyhral najkrajšie preteky o 0,02 s

NETKY.SK • 4 Júl 2015, 16:51 • 2 min
Martikán vyhral najkrajšie preteky o 0,02 s

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Triumfom domácich vodných slalomárov sa skončili preteky C1 mužov na 3. kole Svetového pohára v Liptovskom Mikuláši.

slovakia

left justify in out

Michal Martikán zdolal o dve stotiny sekundy ďalšieho Liptáka Alexandra Slafkovského. Tridsaťšesťročný dvojnásobný olympijský víťaz dosiahol devätnásty triumf v pretekoch Svetového pohára v kariére. Na trati, na ktorej pozná každý centimeter, predviedol čistú a rýchlu jazdu. Vyšla mu najmä spodná časť, kde predviedol najlepší prejazd bránkových kombinácií. Martikán absolvoval na vrcholných medzinárodných pretekoch v sezóne 2015 prvé veľké finále, predtým na majstrovstvách Európy v Nemecku i Svetovom pohári v Krakove skončil v semifinále.


"Je to fantastické, keď vyhráte doma. Sú to v tejto sezóne najkrajšie preteky a som rád, že sa to podarilo. V tejto atmosfére bolo skvelé pretekať. Dal sa dosiahnuť aj lepší čas. Voda na trati mohla na niektorých miestach pomôcť i uškodiť. Trať však bola jednoduchá a veľmi pádlovacia. Po príchode do cieľa som si myslel, že čas nebude stačiť. So Sašom sme však v podstate na rovnako, dve stotiny to je možno päť centimetrov," uviedol Michal Martikán.


Alexander Slafkovský sa tešil v cieli z medailového miesta, liptácky súboj rozhodli maličkosti a minimálne detaily. "Zatiaľ tie dve stotiny sekundy nemrzia. Možno to bol len pľuvanec, ktorý rozhodol. Viem, kde som spravil chyby. Potešilo ma, že môžem byť na medailovom pódiu pred domácim publikom. Ja a ani Michal sme nešli stopercentné jazdy, obaja to vieme. Sme však radi, že sme doma potešili fantastických fanúšikov. Od šiestej bránky ich bolo počuť a gradovalo to do cieľa. Na juniorských majstrovstvách sveta som vyhral o päť stotín, táto prehra je asi najtesnejšia v mojej kariére," komentoval Slafkovský. Do elitnej desiatky sa neprepracoval Matej Beňuš, ktorý mal smolu, na protivodnej bránke číslo osemnásť zlomil pádlo a napriek čistej jazde napokon obsadil nepostupovú trinástu priečku. "Som veľmi sklamaný. Na troch štvrtinách trate som viedol, ale potom som tri bránky pred cieľom v malej vode zabral o kameň, zlomil pádlo a už sa s tým nedalo nič robiť. Niekedy nezlomíte padlo dva roky, inokedy aj dva za týždeň," povedal Beňuš, sklamaný víťaz predchádzajúcich pretekov Svetového pohára v Krakove.


Vo finále K1 mužov sa podľa predstáv nedarilo Martinovi Halčinovi. Dvadsaťštyriročný rodák z Košíc bol po predpoludňajšom semifinále tretí, no vo finále bol po svojej jazde až štvrtý a vedel, že na pódium nedosiahne. Napokon z toho bolo šieste miesto. Prvenstvo si vypádloval Francúz Mathieu Biazizzo, ktorý previedol vynikajúci finálovú jazdu. Druhý skončil semifinálový víťaz Čech Vavřinec Hradilek a na tretej pozícii klasifikovali Slovinca Petra Kauzera. "Každé finále v kajaku je malý úspech. Človek však chce byť čo najlepší, netrénuje, aby skončil na 6. mieste. Viem, kde som dnes stratil. Asi by mi to nevyšlo na víťazstvo, ale ak by som odstránil dve menšie chyby, tak mám medailu. Prvý problém nastal na bránkach dva a tri, kde mi nevyšla voda a musel som potom doháňať stratu. Pokazil som šestnástu a sedemnástu bránku, kde som sa príliš vyviezol a nepodržal sa pri tyčke. Mám však radosť z ďalšej kvalitnej jazdy. Škoda, že som nedokázal v skvelej atmosfére odmeniť divákov, ktorí prišli," povedal Martin Halčin. Druhý slovenský kajakár Andrej Málek, bronzový z ME 2015, pri prvom tohtoročnom štarte vo Svetovom pohári skončil na 22. priečke. "Chcel som ísť do finále, ale hneď na tretej bránke som urobil chybu. Snažil som sa dohnať stratu, na pätnástke prišiel druhý dotyk a v dnešnom kajaku sa so štyrmi trestnými sekundami nedá pomýšľať na úspech," povedal Andrej Málek. Na finále bola potrebná čistá a navyše rýchla jazda.


V C1 žien sa po dojazde všetkých pretekárok do cieľa tešila z prvenstva Austrálčanka Jessica Foxová, no rozhodcovia jej dodatočne udelili 50-sekundovú penalizáciu a klesla až na 8. miesto. Prvenstvo si tak vybojovala Britka Mallory Franklinová pred Rakúšankou Viktoriou Wolffhardtovou, bronz získala Ukrajinka Viktoria Dobrotvorská.

Výsledky - 3. kolo Svetového pohára vo vodnom slalome v Liptovskom Mikuláši:
Muži:
C1 - finále: 1. Michal Martikán (SR) 95,47 (0), 2. Alexander Slafkovský (SR) 95,49 (0), 3. Stanislav Ježek (ČR) 96,78 (0), 4. Luka Božič (Slovin.) 98,18 (2), 5. Jonathan Marc (Fr.) 98,63 (0), 6. Anže Berčič (Slovin.) 98,85 (0), ... v semifinále 13. Matej Beňuš (SR)

K1 - finále: 1. Mathieu Biazizzo (Fr.) 88,86 (0), 2. Vavřinec Hradilek (ČR) 91,34 (0), 3. Peter Kauzer (Slovin.) 92,35 (0), 4. Ondřej Tunka (ČR) 93,25 (0), 5. Samuel Hernanz (Šp.) 93,88 (0), 6. Martin Halčin (SR) 94,18 (0), ... v semifinále: 22. Andrej Málek (SR)

Ženy:
C1 - finále: 1. Mallory Franklinová (V. Brit.) 114,40 (0), 2. Viktoria Wolffhardtová (Rak.) 117,28 (0), 3. Viktoria Dobrotvorská (Ukr.) 125,55 (4)


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona