Martikán ako svedok novej ságy: Matej mohol byť zlatý

NETKY.SK • 10 August 2016, 08:50 • 2 min
Martikán ako svedok novej ságy: Matej mohol byť zlatý

RIO DE JANEIRO - Michal Martikán si počas svojej excelentnej olympijskej púte "užil" svoje s Tonym Estanguetom. Hoci slovenský vodák získal dve zlaté medaily, ďalšie dve mu uchmatol jeho veľký francúzsky súper a pred štyrmi rokmi v Londýne dosiahol "hetrik". To už nebolo priame odsunutie na strieborný stupienok, lebo Martikán skončil bronzový.

slovakia

left justify in out

V utorok v Riu sťa divák bol svedkom novej éry tvrdého mikrosúboja slovenskej vodnoslalomárskej singlkanoistiky s iným galským kohútom. Martikánov nástupca a úspešný nominačný rival Matej Beňuš získal v C1 striebro za víťazným Denisom Gargaudom Chanutom. "Je zaujímavé, že to takto pokračuje," povedal pre TASR Martikán: "Mnohí ďalší favoriti dnes veľmi pokazili, ale podstatné je to, že Maťo má medailu. Jeho jazda bola fantastická, hodná medailového pocitu. Podľa mňa je trochu škoda začiatku trate. Myslím si, že Maťo by ju možno zvládol aj rýchlejšie. Neviem, či to bolo takticky, že začal tak opatrnejšie, ale mohla to byť zlatá medaila. Dnes na to mal, bol dobre pripravený. Spodnú časť trate išiel najlepšie zo všetkých. Zlomilo sa to v hornej časti, dá sa to tak povedať. Ale podstatné je, že Slovensko má opäť zlato. Navyše napriek všetkým tým hlúpym pravidlám, ktoré sú nastavené v našom športe, tak máme dve medaily, pretože Takuja je od pätnástich rokoch na Slovensku a je to v podstate Slovák."

 

Vodný slalom naozaj trpí - a Slovensko ako veľmoc obzvlášť - najprísnejšími miestenkovými kritériami. Na olympiáde môže štartovať v každej disciplín len jeden z každej krajiny. Martikánovi sa nepáčia ani nové pravidlá o finálovej jazde, ktorá sa už ide vabank, kým predtým sa štartovalo s hendikempi zo semifinále: "Ja si myslím, že v prvom rade by slalom mal byť určite na náročnejšej trati a malo by sa to vrátiť naspäť k súčtu dvoch jázd. Na olympiáde nesmú chýbať najlepší desiati-pätnásti zo svetového rebríčka." Pozdával by sa mu kompromis: "Jedna miestenka pre každú krajinu po automaticky kvalifikovanej prvej 15-tke zo svetového rebríčka, ktorý vypovedá o kvalite pretekárov."

 

Martikán si v najbližších dňoch nenechá ujsť ani ďalšie tri vodácke súťaže so slovenskými želiezkami v ohni: "Tak ako môžu vyhrať všetci, ktorí na to majú, tak isto môžu spraviť nejakú chybu, ktorá ich odsunie na iné miesta. Treba im držať silno palce, myslieť pozitívne, majú na to, aby vyhrali medailu, možno aj zlatú. Bude záležať od nich a tiež od našej podpory z brehu."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies