VIDEO Musilová si ide vyskúšať misiu na Marse, s výskumom jej bude pomáhať slovenský robot

NETKY.SK • 30 Január 2018, 13:09 • 2 min
VIDEO Musilová si ide vyskúšať misiu na Marse, s výskumom jej bude pomáhať slovenský robot

BRATISLAVA - Slovenská vedkyňa Dr. Michaela Musilová bola vybraná z niekoľko tisíc uchádzačov z celého sveta na 8 mesačnú simulovanú misiu na Mars, vedenú a financovanú NASA, v spolupráci s Havajskou Univerzitou. Výber uchádzačov trval 15 mesiacov a v medzinárodnej posádke bude len 5 členov. Misia sa bude sa odohrávať 2500 metrov nad morom na sopke Mauna Loa na Havajských ostrovoch v USA. Počas celej misie budú „astronauti“ uzatvorení v dóme s priemerom 11 metrov.

slovakia

left justify in out

V simulovanom marťanskom teréne sa budú môcť pohybovať len v špeciálnych skafandroch. Na misiu poputujú aj slovenské experimenty a technológie, medzi nimi aj aj rover, ktorý bol kompletne vyvinutý na Slovensku. 

 

img

 

Misia má preveriť psychickú odolnosť posádky, ktorá bude v malom domčeku odrezaná od sveta. "Budeme tam existovať ako astronauti na vesmírnej stanici," povedala Musilová na tlačovej konferencii v Bratislave. Okrem testovania psychiky a riešenia závažných problémov budú mať astronauti na starosti aj výskum, najmä ten geologický. Okrem toho bude Musilová robiť aj tie biologické experimenty. "Opäť budem niečo pestovať, čerstvú stravu pre astronautov," uviedla. Našej najšikovnejšej astronautke bude na misii najviac chýbať slnko a neteší sa ani na prísne obmedzené hygienické podmienky. Posádka bude mať obmedzené zásoby jedla a vody a sprchovať sa bude môcť iba osem minút raz za týždeň.

 

Zrejme ju čakajú zaťažkávacie skúšky ako napríklad oznámenie o úmrtí blízkej osoby v situácii, čo si posádka nebude môcť preveriť. "Chcú nás potlačiť na hranicu našej komfortnej zóny. Chcú tak predísť tomu, aby sa v posádke potom ľudia pohádali," vysvetlila.

 

Členovia posádky, ktorí sú z Austrálie, Británie, Kórey a Slovenska, prešli prísnym 15-mesačným výberom spomedzi tisícov uchádzačov z celého sveta. Táto zostava by zároveň mala byť tou, ktorá by v budúcnosti skutočne na Mars letela. Uchádzači prechádzali ťažkými psychologickými aj stresovými testami. "Napríklad sme mali dve minúty na vyriešenie problému," uviedla. Pôvodne ich malo byť v posádke šesť, ale jeden z Britov napokon vypadol. Iróniou je, že v posádke nie je zástupca USA, hoci je misia vedená NASA. Musilová je svojimi schopnosťami teda medzi elitou, avšak na to, aby mohla skutočne letieť na Mars, sa naskôr Slovensko musí stať členom ESA, čo vidí reálne v horizonte piatich rokov.  

 

 

Musilová by chcela na misiu dostať čo najviac slovenských experimentov a zapojiť tak aj našich študentov. Ak by niekto vymyslel experiment, mohli by jej ho priniesť v rámci zásobovacích misií. "Mojím cieľom bolo vziať čo najviac slovenských projektov, vedeckých, technických a zameraných na popularizáciu a vzdelávanie," uviedla Musilová.

 

Plán je napríklad prinášať prednášky zo simulovanej misie. "Mohlo by ich byť niekoľko, povedzme každý mesiac jedna. Prednášané by boli našim študentom a tým by mali silný kontakt s kozmickým inžinierstvom a so samotnou misiou," povedal dekan Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Miloš Oravec. "Popularizačnými vzdelávacími aktivitami chceme prilákať ďalších mladých ľudí k nám a snáď sa z toho vybuduje niečo väčšie a bude viac vesmírnych aktivít na Slovensku," doplnila Musilová.

 

Rovera, ktorý pôjde na misiu, vyvíjajú na Slovensku. Bude k nemu kufrík, vďaka ktorému ho bude ovládať človek. "Vyvíjame ho tak, aby sa dokázal pohybovať v ťažkom teréne," priblížil konateľ firmy RoboTech Vision Peter Pásztó. Robot bude podľa neho snímať sklon, teda na akom kopci išiel, bude tiež vedieť určiť GPS polohu, snímať vzdialenosť prekážok pred ním aj obraz. "Všetky dáta budú ukladané tak, že v nejakých intervaloch sa uloží obraz a k nemu prislúchajúce dáta budú označené," doplnil Pásztó.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona