Márquez má druhý titul, je najmladším obhajcom v MotoGP

NETKY.SK • 12 Október 2014, 13:12 • 2 min
Márquez má druhý titul, je najmladším obhajcom v MotoGP

MOTEGI - Španiel Marc Márquez je po roku znova majstrom sveta cestných motocyklov v triede MotoGP.

slovakia

left justify in out

Rodák z Cervery sa vo veku 21 rokov a 237 dní stal najmladším obhajcom titulu v histórii najsilnejšej kubatúry, prekonal 51 rokov starý rekord v podaní Mika Hailwooda (23 rokov a 152 dní). Jazdec tímu Repsol Honda dosiahol veľký úspech na nedeľňajšej Veľkej cene Japonska na okruhu v Motegi, kde finišoval na druhom mieste za víťazným krajanom Jorgem Lorenzom.

 

"Možno som nejazdil tak ako vždy, cítil som sa trochu inak. Bolo ťažké prebiehať, nechcel som urobiť chybu. V posledných dvoch veľkých cenách som sa ich dopustil, ale máme titul. Je neuveriteľné, že je opäť doma. Ďakujem mojej rodine a Honde. Získať dva tituly počas dvoch rokov v MotoGP je niečo neskutočné. Možno to pre verejnosť vyzerá jednoducho, pretože sa stále usmievam, ale pociťujem veľký tlak. Po chybách bolo dôležité sústrediť sa na Japonsko. Som veľmi šťastný, na ceste za obhajobou mi dodávali energiu rodina, tím aj fanúšikovia. Je to ako sen," povedal Márquez po pretekoch.

 

Mladučký Španiel síce štartoval v Japonsku až zo štvrtej pozície a hneď po štarte klesol na piatu, dokázal sa predrať na druhé miesto pred legendárneho Taliana Valentina Rossiho. Márquez získal celkovo štvrtý titul svetového šampióna (tešil sa aj v triedach Moto2 a 125cc, pozn.), do konca aktuálnej sezóny zostávajú ešte tri preteky. Márquez má v súčasnosti 82-bodový náskok pred Rossim a krajanom Danim Pedrosom. Štvrtý Lorenzo, ktorý vyhral ostatné dve VC, zaostáva o ďalšie tri body.

 

"Marc si zaslúži byť majstrom sveta. Zvíťazil v mnohých pretekoch a v rôznych podmienkach. Nerobí chyby a zlepšil svoju úroveň, takže mu gratulujem. Ja osobne sa chcem sústrediť na boj o druhé miesto," vzdal hold staronovému šampiónovi deväťnásobný majster sveta vo všetkých kubatúrach Rossi.

 

Španielsky jazdec odštartoval sezónu 2014 ako z partesu. Vyhral prvých 10 veľkých cien, čo sa naposledy podarilo Giacomovi Dagositinimu v roku 1970. S týmto rekordom sa stal aj najmladším (21 rokov a 174 dní) v dejinách najsilnejšej kubatúry, keď prekonal spomenutého Hailwooda z ročníka 1964. Márquez dosiahol v tejto sezóne MotoGP dokopy 11 víťazstiev, čím vyrovnal rekordný zápis Rossiho z rokov 2002 a 2005.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies