Márquez chce posledné dva zápasy: Je čas dať zbohom

NETKY.SK • 29 Január 2016, 14:47 • 2 min
Márquez chce posledné dva zápasy: Je čas dať zbohom

MEXICO CITY - Tento kalendárny rok bude posledný v profesionálnej kariére mexickej boxerskej legendy Juana Manuela Márqueza.

slovakia

left justify in out

Sedemnásobný majster sveta v štyroch rôznych hmotnostných kategóriách (v jednej iba dočasný, pozn.) plánuje svoju aktuálnu bilanciu 56 víťazstiev (40 KO), 7 prehier, 1 remíza rozšíriť o dva súboje, ideálne v máji a septembri, z toho jedným o opasok šampióna welterovej váhy (do 66,7 kg), ktorý mu chýba v bohatej zbierke.

 

Nebojoval od presvedčivého víťazstva nad Američanom Mikom Alvaradom v máji 2014, nasledovala vážna operácia kolena. V inej divízii sa 42-ročný (nar. 23. augusta 1973) veterán pochádzajúci z Iztacalca v Mexico City už odmieta predstaviť.

 


"Ešte dva zápasy. Také je moje želanie. Uvidíme, ako zareaguje moje telo, nechcem totiž niečo presiliť. Po tridsiatich rokoch v amatérskom a profesionálnom boxe je čas dať zbohom," priznal isto-istý budúci člen Siene slávy pre zámorský server ESPN. Vedieť, kedy prestať. To je, na rozdiel od Márqueza, problém mnohých profesionálnych pästiarov, obáva sa Carl Froch. Brita, ktorý zavesil rukavice na klinec vo veku 38 rokov, o tom presvedčila decembrová prehra knokautom 47-ročného Američana Roya Jonesa ml.


"V boxe hrozia úrazy. Pokiaľ nie si mentálne a fyzicky stopercentný, nemali by ťa pustiť do ringu. Aj ja som rozmýšľal o veľkolepej rozlúčke doma v Nottinghame alebo v Las Vegas, ale v telocvični som po dvoch či troch týždňoch pochopil, že už na tom nie som ako voľakedy. Telesne to nebolo až také zlé, no chýbalo mi odhodlanie. Žiaľ, viacerí vstupujú medzi povrazy z nesprávnych dôvodov, najčastejšie pre peniaze," myslí si Froch.


Pre niektorých starších boxerov je toto odvetvie jediným zdrojom príjmu, čo však nie je prípad napríklad spomenutého Jonesa ml. Ten patrí do skupiny chlapíkov mylne si mysliacich, že stále bojujú na elitnej úrovni. O opaku ich nepresvedčí ani desať nevýrazných rokov na okraji povedomia verejnosti. Súperenie je pre nich droga. Potom vyvstáva otázka, či a kto by mal rozhodovať o konci kariéry. Boxer, komisia, lekár?


"Neviem, či je možné vziať licenciu dlhšie neaktívnym pästiarom. Pri amatéroch je hranica 35 rokov, malo by sa to zvážiť aj u profesionálov. Bojoval som takmer do štyridsiatky a nedokážem si predstaviť, ako je v 47 rokoch možné byť v maximálnej kondícii," znie do značnej miery utopistický názor Carla Frocha. V profesionálnom boxe totiž neexistuje jednotná zastrešujúca organizácia, ktorá by zaviedla takéto opatrenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies