Maroš Žilinka: Útoky na zdravotníkov treba spoločensky odsúdiť

NETKY.SK • 12 Október 2021, 12:23 • 2 min
Maroš Žilinka: Útoky na zdravotníkov treba spoločensky odsúdiť

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Maroš Žilinka pripomenul, že zdravotníci majú pri výkone povolania status chránenej osoby. Páchateľom atakov preto hrozia vyššie tresty.

slovakia

left justify in out

img

 

"Útoky na zdravotníkov treba jednoznačne spoločensky odsúdiť," povedal Maroš Žilinka po utorkovom stretnutí s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským. O aktuálnej situácii bude hovoriť aj s dočasným prezidentom Policajného zboru Štefanom Hamranom.

 

img

 

"Od 1. januára 2017 zdravotnícki pracovníci pri výkone zdravotnej starostlivosti v súvislosti s ochranou života a zdravia občanov požívajú status chránenej osoby. To v praxi znamená, že v prípade, že sú objektom útoku, či už verbálneho alebo fyzického, konania majú byť posudzované ako závažnejší spôsob konania. Hrozí za ne vyššia trestná sadzba."

 

Prečítajte si: Polícia uplatní tvrdé opatrenia voči tým, ktorí atakujú zdravotníkov!

 

Dodal, že prioritným orgánom pri odhaľovaní trestných činov sú orgány Policajného zboru. Pri avizovanom utorkovom stretnutí chce apelovať na šéfa polície, aby boli činné. Deklaroval im plnú podporu orgánov prokuratúry.

 

"Stretnutie bolo pre mňa veľmi prínosné. Cítim tu jednoznačnú podporu, či už zo strany Generálnej prokuratúry alebo Policajného zboru pri ochrane zdravotníckych pracovníkov, ale aj pri zamedzení šírenia nepravdivých správ, ktoré prispievajú k tomu, že máme plné nemocnice pacientov, ktorí by tam nemuseli byť," povedal Lengvarský.

 

img

 

Hoaxy, ktoré šíria samotní zdravotníci, sa majú riešiť na úrovni ministerstva zdravotníctva. Poznamenal, že šíritelia nepravdivých správ prispievajú k preplnenosti nemocníc, úmrtiam, keďže väčšina obetí ochorenia COVID-19 je nezaočkovaná, ako aj obmedzeniu poskytovania "klasickej" medicíny.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona