Maroš Žilinka nevyhovel Ficovi a Kaliňákovi!

NETKY.SK • 7 Júl 2022, 12:52 • 2 min
Maroš Žilinka nevyhovel Ficovi a Kaliňákovi!

BRATISLAVA - Expremiér Robert Fico a exminister vnútra Robert Kaliňák (obaja Smer-SD) podali žiadosť o zrušenie obvinenia predčasne, neboli pritom splnené zákonné podmienky na konanie o ich návrhoch. Vyplýva to z vyjadrenia Generálnej prokuratúry (GP) SR.

slovakia

left justify in out

„Za danej situácie a právneho stavu neboli splnené zákonné podmienky na konanie o návrhoch obvinených, o čom boli obvinení upovedomení. Týmito upovedomeniami nie je žiadnym spôsobom dotknuté právo obvinených podať návrh na postup podľa paragrafu 363 a Trestného poriadku po rozhodnutí o sťažnostiach a nadobudnutí právoplatnosti uznesenia o vznesení obvinenia," uviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka.

 

img

 

Šéf prokuratúry mal preskúmať návrhy obvinených Fica a Kaliňáka, ako aj advokáta Mareka Paru. V oboch trestných veciach sa svojimi návrhmi podľa slov prokuratúry domáhali zrušenia uznesení vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) o začatí trestného stíhania a v konečnom dôsledku uznesení o vznesení obvinenia.

 

„Generálny prokurátor SR po oboznámení sa s vecou dospel k záveru, že návrhy obvinených boli v časti smerujúcej proti uzneseniam o začatí trestného stíhania (tzv. 'vo veci') podané neoprávnenými osobami, pretože sa obvinených priamo netýkajú, a v časti týkajúcej sa uznesení o vznesení obvinenia boli podané predčasne," uviedla prokuratúra.

 

Prečítajte si tiež: Nečakaný zvrat v kauze zadržania expartnera Ďurianovej!

 

Konštatuje, že uplatnený postup obvinených odporuje systému opravných prostriedkov upravenému v Trestnom poriadku. Podľa prokuratúry totiž proti uzneseniam, ktorými im bolo vznesené obvinenie, podali zároveň riadny aj mimoriadny opravný prostriedok, a to v čase, keď rozhodnutie, ktorého zrušenia sa v konečnom dôsledku domáhajú, nenadobudlo právoplatnosť.

 

img

 

Paragraf 363 dáva generálnemu prokurátorovi právomoc zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta v prípravnom konaní, ak bol týmto rozhodnutím porušený zákon.

 

Vyšetrovateľ NAKA v apríli v rámci akcie Súmrak obvinil Fica a Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade obvinili aj nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra a policajného exprezidenta Tibora Gašpara.

 

Možno vás zaujme: Mária Kolíková sa zaujíma o prípad kňaza, ktorý zneužíval dievča



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies