Maroš Žilinka nevie pochopiť logiku vynášania zo spisov živých prípadov

NETKY.SK • 23 November 2020, 19:51 • 2 min
Maroš Žilinka nevie pochopiť logiku vynášania zo spisov živých prípadov

Ašpirant na kandidáta na funkciu Generálneho prokurátora Maroš Žilinka tiež odpovedal na otázky poslancov i zástupcov kancelárie prezidenta.

slovakia

left justify in out

Viacerí ašpiranti na kandidáta na Generálneho prokurátora sa vyjadrovali aj k vynášaniu informácií zo živých spisov. Reagoval aj Maroš Žilinka, ktorého vypočúvali pred Ústavno-právnym výborom parlamentu v pondelok. 

 

„Vynášanie informácií, opäť si treba povedať, že komu to vyhovuje,“ povedal s tým, že je to nelegálne konanie. Je presvedčený, že nie je možné, aby sa únikmi informácií nielen bol ohrozený celý proces, ale ohrozené boli aj samotné orgány činné v trestnom konaní.

 

 

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga sa opýtal, či už Žilinka sám nemá dosť veľa ohrozenia, po medializovaných informáciách, že malo dôjsť k objednávke jeho vraždy. Pýtal sa ho, či sa nebojí vziať aj takúto náročnú úlohu na svoje precia. „Ja som si plne vedomý toho, že som si vybral remeslo pred 27 rokmi, ktoré je spojené s ohrozením života a zdravia,“ vysvetlil Maroš Žilinka.

 

„Ja aj keď idem vyvenčiť psa, tak nejdem sám,“ vysvetlil s tým, že v situácii, keď sa mu vyhrážali, nebolo možné byť viac verejne činný. No zdôraznil, že napriek tlaku on dokáže bojovať proti mafii. „Ja sa cítim absolútne fit, takže to sa nebojte, že ja by som neodolával tlaku,“ zdôraznil s tým, že všetci absolvovali aj psychologické vyšetrenia.

 

Mal na starosti hasičov, keď bol na ministerstve vnútra štátnym tajomníkom. „Bol tam aj doktor Kaliňák ako predseda branno-bezpečnostného výboru,“ vysvetlil po otázke predsedu Ústavno-právneho výboru Milana Vetráka, aký mal Žilinka vzťah s exministrom Kaliňákom. „Urobil veľmi veľa pre hasičov, to bola moja agenda,“ povedal s tým, že hasiči boli vybavení až nadštandardne.

 

Bývalý riaditeľ odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry musel vysvetľovať aj otázku, prečo kandidoval na túto pozíciu za predchádzajúceho vedenia úradu. „My sme robili poctivú robotu, ja som nerobil zametača, ja som nezametal kauzy,“ povedal s tým, že robili poctivú prácu. Nemá pocit, že by zlyhal, keď sa uchádzal o túto pozíciu.

 

 

„Áno, aj on bol súčasťou toho, aj on sa prihlásil na vedúceho oddelenia,“ povedal Žilinka o spoluašpirantovi na post kandidáta na Generálneho prokurátora Jánovi Šantovi. Zástupca prezidentky vo vypočúvacej komisii Marián Leško. Zdôraznil, že NRSR si dáva pozor, koho vyberie do tejto pozície. Žilinka zdôraznil, že Šanta sa tiež nikdy kriticky nevyjadroval k bývalému vedeniu Generálnej prokuratúry, ani Úradu špeciálnej prokuratúry.

 

„Kladiem si ale otázku, čo som urobil zle. Ako som sa previnil, že som sa prihlásil do výberového konania, že som ho vyhral, bol som vymenovaný a robili sme poctivú robotu,“ vysvetlil s tým, že lepšie by bolo, ak by sa vyjadrili jeho podriadení.

 

Vyjadril sa aj o údajnej ponuke, že mal dostať ponuku byť šéfom Úradu špeciálnej prokuratúry. „Ja som takúto ponuku nikdy nedostal,“ vysvetlil s tým, že to bola komunikácia v Threeme.

 

 

"Mojou zárukou je celý môj doterajší život,“ povedal s tým, že jediným jeho záujmom je verejné dobro. Pripomína, že nikto z medializovaných osôb, ktoré sa mali stretávať so Žilinkom, k nemu podľa neho nemá prístup. „Keď chcú, nech si to píšu,“ odpovedal na otázku, čo hovorí na informácie, že bude za neho hlasovať aj časť opozície. „Ja som si mal vytvoriť náklonnosť opozičných strán tým, že som išiel po Kočnerovi?“ odpovedal otázkou tento ašpirant, ktorý pripravoval aj návrh na trestný čin korupcie, keď bol v politike.

 

Martin Nemky sa opýtal Žilinku aj na názor pre trestanie tzv. konšpiračných správ. „Tak je problém s dokazovaním, aby sa vôbec zistilo, odkiaľ tie informácie pochádzajú a kto ich do systému vložil,“ odpovedal na jednu z otázok.

 

Vyjadril sa, že on určite nebude kandidátom zvolený aj hlasmi opozície, čo má byť podľa Igora Matoviča dôvod na jeho odstúpenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies