Maroš Šefovič: EÚ a Ukrajina by nemali mať túto zimu problémy s plynom

NETKY.SK • 27 Október 2016, 14:21 • 2 min
Maroš Šefovič: EÚ a Ukrajina by nemali mať túto zimu problémy s plynom

BRATISLAVA - EÚ a Ukrajina by nemali mať túto zimu problémy so zemným plynom. Uviedol to dnes v Bratislave podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič za účasti predsedu skupiny "Iné záujmy" Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru (EHSV) Lucu Jahiera na brífingu v rámci konferencie Úloha občianskej spoločnosti v Energetickej únii.

slovakia

left justify in out

"Sme v dennom kontakte s ukrajinskými partnermi. Robíme maximum preto, aby aj cez túto zimu, podobne ako cez tie minulé, bolo bez akýchkoľvek problémov zabezpečené zásobovanie zemným plynom, ako pre Ukrajinu, tak aj pre tranzit pre Európu," poznamenal.

 

"Sledujeme situáciu v ukrajinských zásobníkoch veľmi podrobne. V predchádzajúcich obdobiach bolo v tomto čase v ukrajinských zásobníkoch plynu síce viac a aj preto fungujú všetky reverzné toky naplno. Aj kvôli súčasnému stavu robíme maximum preto, aby sme dosiahli dohodu ohľadom zmluvno-právnej úpravy medzi Ukrajinou a Ruskom aj na nadchádzajúce zimné obdobie. Zatiaľ sa nám to nepodarilo," informoval.

 

Šefčovič plánuje podľa svojich slov rokovanie s ruskými partnermi. "Zatiaľ sme sa stretli aj k tejto otázke krátko počas rokovania na Svetovom energetickom kongrese v Istanbule. Zdôrazňujem, že pre obidve strany je mimoriadne dôležité, aby sa tranzit plynu realizoval bez akýchkoľvek problémov, lebo obidve krajiny majú veľký vplyv na to, akému imidžu bude podliehať využívanie plynu v Európe. Dúfam, že sa nám podarí dosiahnuť podobnú právnu úpravu, ako to bolo uplynulé zimné obdobie," upozornil.

 

Dobrou správou podľa Šefčoviča je to, že sa do veľkej miery podarilo vyriešiť finančný problém platenia za plyn. "V minulom roku sa podarilo pre Ukrajinu získať revolvingový úver z Európskej banky pre obnovu a rozvoj vo výške 300 miliónov USD, pričom polovica z neho je stále k dispozícii. Pred pár dňami schválila Svetová banka úver podobnej kvality vo výške 500 miliónov USD," poznamenal.

 

"Ukrajinskí partneri nás pravidelne informujú o tom, ako dramaticky poklesla spotreba plynu na Ukrajine, či už kvôli reformám v oblasti cien, ako aj vďaka tomu, ako významným spôsobom zmenili správanie domácností, ale aj priemyselné podniky. Spotreba plynu na Ukrajine je výrazne nižšia, ako tomu bolo v minulých rokoch," dodal podpredseda Európskej komisie.

 

Témami konferencie sú Energetická bezpečnosť a efektívne dodávky elektrickej energie, účinné riadenie prechodu na obnoviteľné zdroje energie, Energetická únia s výhľadovou politikou v oblasti zmeny klímy, spôsoby, ako môže energetická politika viesť k celoštátnemu a regionálnemu rozvoju, ochrana spotrebiteľov, náklady na energiu a ceny, udržateľný rast a vytváranie pracovných miest.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona