Maroko zatklo sedem militantov podozrivých z napojenia na Islamský štát

NETKY.SK • 8 Január 2016, 14:18 • 2 min
Maroko zatklo sedem militantov podozrivých z napojenia na Islamský štát

RABAT - Marocké bezpečnostné sily zatkli sedem podozrivých islamistických militantov napojených na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS), vrátane vodcu tejto sedemčlennej skupiny, ktorý verboval nováčikov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie marockého ministerstva vnútra.

slovakia

left justify in out

Severoafrické Marocké kráľovstvo, spojenec Západu proti islamským militantom, je v stave vysokej pohotovosti od roku 2014, keď Islamský štát dobyl obrovské územia v severnom Iraku a Sýrii.

 

Spomínaná skupina militantov je najnovšou zo série odhalených skupín, ktoré podľa úradov plánovali útoky v Maroku i mimo neho. Aktívna bola v meste Dár Búazza neďaleko prístavu Casablanca, spresnilo marocké ministerstvo.

 

Skupina bola v kontakte s Islamským štátom v Iraku a Sýrii a pokúšala sa tam poslať bojovníkov na výcvik, aby sa potom vrátili a podnikli útoky na marockom území. "Vyšetrovanie ukázalo, že vodca skupiny mal pravidelné kontakty s veliteľmi z IS na území Iraku a Sýrie," dodalo marocké ministerstvo vnútra vo vyhlásení.

 

Marocká vláda uviedla, že na strane ozbrojených skupín v Sýrii a Iraku bojuje 2000 marockých občanov. Približne 220 občanov sa vrátilo domov a uväznili ich; 286 Maročanov zahynulo v bojoch. Maroko zažilo už množstvo bombových útokov podozrivých islamských bojovníkov, napríklad jeden v roku 2011 v meste Marrákeš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies