Maroko sa po vyše 30 rokoch stalo znovu členským štátom Africkej únie

NETKY.SK • 31 Január 2017, 07:06 • 2 min
Maroko sa po vyše 30 rokoch stalo znovu členským štátom Africkej únie

ADDIS ABEBA - Maroko dnes po 33 rokoch znova prijali do Africkej únie (AÚ). Oznámili to diplomatické zdroje na summite AÚ v etiópskom hlavnom meste Addis Abeba.

slovakia

left justify in out

Maroko bolo dosiaľ jedinou africkou krajinou bez členstva v tejto organizácii. Jej predchodkyňu, Organizáciu africkej jednoty (OAU), opustilo v roku 1984, keď uznala nezávislosť Marokom okupovanej Západnej Sahary.

Maroko podalo žiadosť o opätovné prijatie do AÚ vlani v nádeji, že toto členstvo prinesie Rabatu diplomatickú výhodu voči hnutiu Polisario, ktoré bojuje za suverenitu Západnej Sahary a umožní mu lobovať proti jej členstvu v AÚ.

Veľvyslanec Západnej Sahary v Etiópii a zároveň vyslanec pri AÚ Lamine Baali však vysvetlil, že Maroko bolo opätovne prijaté "s vedomím, že Západná Sahara zostane členom únie".

Členstvo relatívne bohatého Maroka v tomto medzinárodnom zoskupení privítalo mnoho členov Africkej únie, ktorá čelí kritike, že je priveľmi závislá od darcovských príspevkov. Určitý odpor prejavili štáty, ktoré podporujú Polisario.

Maroko považuje Západnú Saharu za svoju "južnú provinciu". OSN sa usiluje o sprostredkovanie referenda o jej nezávislosti, Rabat je však ochotný tejto oblasti bohatej na nerastné suroviny poskytnúť iba vyšší stupeň autonómie.

Dlhodobý spor o danú púštnu oblasť prepukol v polovici 70. rokov 20. storočia, keď Maroko prevzalo kontrolu nad väčšinou tohto územia po tom, ako sa z nej stiahla bývalá koloniálna veľmoc Španielsko.

Rabat sa v marci minulého roka dostal ohľadom Západnej Sahary taktiež do sporu s OSN, keďže bývalý generálny tajomník Pan Ki-mun použil na opísanie stavu tohto územia slovo "okupácia".


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies