Maroko sa náhle rozhodlo zrušiť striedanie času, ponechá si len letný čas

NETKY.SK • 27 Október 2018, 07:48 • 2 min
Maroko sa náhle rozhodlo zrušiť striedanie času, ponechá si len letný čas

RABAT - Maroko sa rozhodlo zrušiť striedanie času a ponechať si celoročne len letný čas. Informovala o tom spravodajská stanica BBC s tým, že kráľovstvo k takémuto kroku pristúpilo len necelé dva dni pred tým, než si jeho obyvatelia mali čas prestaviť na zimný - a hodinky pretočiť o hodinu dozadu.

slovakia

left justify in out

Podľa vlády sa takýmto opatrením ušetrí hodina prirodzeného denného svetla. Maroko sa týmto krokom pripojí k mnohým najmä africkým a ázijským krajinám, ktoré striedanie letného a zimného času nemajú. Tamojšia verejnosť však krok prijala rôznorodo, pričom na sociálnych sieťach sa objavili protichodné reakcie.

 

Jeden z užívateľov sa napríklad pozastavoval nad tým, ako zmena ovplyvní činnosti vykonávané počas moslimského pôstneho mesiaca ramadán. Viacerí krok prijali s nadšením. Muž z Alžírska napríklad zavtipkoval a napísal, že Maročania teraz budú bližšie k Alžírsku, keďže teraz budú v rovnakom časovom pásem (GMT+1). Iný užívateľ zase napísal, že v Maroku po zmene bude celoročne "čas na čaj".

 

Zrušením striedania času sa aktuálne zaoberá aj Európska únia. Zmena času pôsobí na ľudí individuálne. Odporcovia posunu hodinových ručičiek tvrdia, že striedanie letného a zimného času vyvoláva u niektorých ľudí psychické poruchy, depresie a únavu. Zmenu biorytmu cítia údajne aj domáce zvieratá. Podľa psychológov možno tieto problémy zvládnuť už v priebehu niekoľkých dní vhodne zvoleným relaxom a odpočinkom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona