Maroko sa chce stať po 32 rokoch opäť členom Africkej únie

NETKY.SK • 18 Júl 2016, 12:21 • 2 min
Maroko sa chce stať po 32 rokoch opäť členom Africkej únie

RABAT - Maroko oficiálne oznámilo želanie začleniť sa do Africkej únie (AÚ), ktorú opustilo pred 32 rokmi. Marocký kráľ Muhammad VI. povedal vo svojom posolstve, adresovanom summitu AÚ v Rwande, že je načase, aby Maroko znova zaujalo miesto v rámci inštitúcií tejto organizácie, informovala dnes stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Marocké kráľovstvo v roku 1984 vystúpilo z AÚ po tom, ako táto panafrická organizácia uznala nezávislosť Západnej Sahary. Tú Maročania naďalej označujú za "južné provincie" svojej krajiny.

 

Rabat sa v marci dostal ohľadne Západnej Sahary taktiež do sporu s OSN, keďže generálny tajomník Pan Ki-mun použil na opísanie stavu tohto územia slovo "okupácia".

 

Maroko je v súčasnosti jedinou africkou krajinou, ktorá nie je členom AÚ.

 

Podľa afrického spravodajcu BBC marocké orgány zrejme dospeli k záveru, že dlhoročná neprítomnosť v štruktúrach AÚ im nepomohla v diplomacii týkajúcej sa Západnej Sahary a iných záležitostí.

 

Na summit AÚ v rwandskom Kigali vyslali cez víkend osobitného vyslanca, aby loboval u afrických lídrov. Únia však vyhlásila, že bude naďalej presadzovať právo obyvateľov Západnej Sahary uskutočniť referendum o sebaurčení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona