Maroko po vyše 30 rokoch opätovne požiadalo o členstvo v Africkej únii

NETKY.SK • 23 September 2016, 19:00 • 2 min
Maroko po vyše 30 rokoch opätovne požiadalo o členstvo v Africkej únii

ADDIS ABEBA - Maroko po viac než troch desaťročiach podalo opäť oficiálnu žiadosť o prijatie do Africkej únie (AÚ). Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie tejto kontinentálnej organizácie, ktorá predstavuje dosiaľ najväčší projekt africkej integrácie.

slovakia

left justify in out

Maroko bolo jediným africkým členským štátom OSN mimo štruktúr AÚ od roku 1984, keď vystúpilo z Organizácie africkej jednoty (OAJ), predchodcu AÚ po tom, ako bola do OAJ pripustená Saharská arabská demokratická republika (SADR), teda Západná Sahara, ktorej územie si susedné Maroko dlhodobo nárokuje.

 

Z dnešného vyhlásenia AÚ vyplýva, že poradca marockého ministerstva zahraničných vecí vo štvrtok odovzdal kópiu žiadosti predsedníčke komisie AÚ Nkosazane Dlamini-Zumovej. Podľa predsedníčky budú so záležitosťou oboznámené všetky členské štáty únie a marocký kráľ Muhammad VI. bude vyrozumený o výsledku.

 

Maroko anektovalo Západnú Saharu, bývalú španielsku kolóniu bohatú na nerastné suroviny, v roku 1979, pričom stále toto územie označuje za svoje "južné provincie". V nasledujúcich rokoch vypukla vojna medzi Marokom a oslobodeneckým hnutím Polisario, ktoré tam vyhlásilo SADR s exilovou vládou v Alžírsku.

 

Africká únia pozostáva z 54 členských štátov. Bola založená v roku 2001 v etiópskej metropole Addis Abeba a činnosť začala o rok nato v Juhoafrickej republike (JAR). Najdôležitejšie rozhodnutia sa robia na zhromaždení únie, ktoré sa koná každé dva roky. Komisia Africkej únie sídli v Addis Abebe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies