Maroko má po pol roku novú koaličnú vládu

NETKY.SK • 6 Apríl 2017, 10:17 • 2 min
Maroko má po pol roku novú koaličnú vládu

RABAT - Marocký kráľ Muhammad VI. vymenoval v stredu novú koaličnú vládu, čím po šiestich mesiacoch ukončil politickú patovú situáciu v krajine. Informovala o tom v noci nadnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vládu tvorí 39 ministrov a štátnych tajomníkov; je v nej aj deväť žien.

V čele kabinetu stojí premiér Saad ad-Dín Usmání, ktorého umiernená islamistická Strana spravodlivosti a rozvoja (PJD) zvíťazila v októbrových parlamentných voľbách. V parlamente má 125 z 395 kresiel.

Vláde ešte musí vysloviť dôveru parlament, ktorý tak urobí 14. apríla.

Kľúčové rezorty obrany, bezpečnosti a náboženských záležitostí obsadili ministri bez politickej príslušnosti, ktorí však majú blízko ku kráľovi. V novej vláde sú aj niektorí ministri predchádzajúceho kabinetu.

Usmání zostavil koaličnú vládu s ďalšími piatimi stranami. V parlamente disponuje pohodlnou väčšinou 240 kresiel.

Ozvali sa aj kritické hlasy, podľa ktorých mal na zostavenie vlády priveľký vplyv kráľ, a nie demokraticky zvolené strany. Niektorí predstavitelia PJD sa nechali počuť, že Usmání pri rozdeľovaní postov obišiel vedenie svojej strany.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona