Marocký parlament predstavil zákon, ktorý sprísňuje tresty za podporu radikálov

NETKY.SK • 20 September 2014, 10:33 • 2 min
Marocký parlament predstavil zákon, ktorý sprísňuje tresty za podporu radikálov

RABAT - Marocký parlament predstavil nový zákon, ktorý kriminalizuje podporu alebo priamu účasť tamojších občanov v radikálnych islamistických skupinách vo vojnových zónach Blízkeho východu. Návrh zákona bude prerokúvať parlament na svojom októbrovom zasadaní, informuje agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Každý, kto vycestuje do týchto oblastí, bude čeliť zatknutiu, "keďže takéto zámery sú vždy spojené s terorizmom", povedal v piatok marocký minister spravodlivosti. 

 

Právna norma počíta s trestnou sadzbou 5-15 rokov odňatia slobody a pokutami vo výške niekoľkých desiatok tisíc dolárov pre osoby, ktoré by sa chceli zapojiť do džihádu. Hlavným dôvodom týchto opatrení, ktoré sa týkajú i cudzincov s pobytom v Maroku, sú obavy z návratu extrémistických bojovníkov do svojich vlastí z Blízkeho východu, kde sa ideologicky radikalizujú a  zoceľujú v násilných činoch. Marocké úrady zatkli a z vyššie uvedených aktivít obvinili už vyše 200 osôb, vyčísľuje agentúra Reuters.
      

Odhaduje sa, že v Sýrii a Iraku bojuje približne 2000 Maročanov, čo je po Tunisku druhá najväčšia skupina zahraničných bojovníkov na Blízkom východe pochádzajúcich zo severnej Afriky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies