Marocký kráľ sľúbil reformy, ale nemieni ustupovať "demagógii"

NETKY.SK • 22 Február 2011, 08:02 • 2 min
Marocký kráľ sľúbil reformy, ale nemieni ustupovať "demagógii"

Marocký kráľ sľúbil reformy, ale nemieni ustupovať "demagógii"

slovakia

left justify in out

img

Marocký kráľ Muhammad VI. dnes vyhlásil, že sa nepodvolí "demagógii" po nedeľňajších protestoch, na ktorých sa v uliciach viacerých miest zhromaždili tisíce ľudí žiadajúcich ústavné zmeny.
      Kráľ to povedal po tom, ako menoval členov novoustanovenej Sociálnej a hospodárskej rady so sídlom v Casablanke. Ako monarcha vo svojom prejave po slávnostnom akte podotkol, budovanie efektívnej demokracie by malo ísť ruka v ruke s dlhodobo udržateľným ľudským pokrokom.
      Muhammad VI. uviedol, že čoskoro ohlási významné reformy, pričom ich obsah však nešpecifikoval.
      V Sociálnej a hospodárskej rade Maroka budú zástupcovia odborových združení, zamestnávateľov, politických strán a združení. Predsedom tohto poradného orgánu vlády v oblasti hospodárstva a sociálnej politiky je bývalý minister vnútra Šakíb bin Músá.
      Zriadenie rady bolo predpokladané pri vzniku ústavy v roku 1962, ale nikdy nebola takáto rada skutočne zriadená. Jej vytvorenie je výsledkom tlaku verejnosti na demokratizačný proces po ľudových povstaniach v Egypte a Tunisku.
      Vláda dnes oznámila, že nedeľňajšie demonštrácie si vyžiadali päť obetí. Ako podotkol minister vnútra Táib Šarkáwí, vo viacerých mestách boli pri demonštráciách zničené obchody, verejné inštitúcie, banky alebo autá. Približne 130 ľudí - prevažne členov bezpečnostných jednotiek - utrpelo zranenia pri protivládnych protestoch. Polícia zadržala 120 ľudí. Na demonštráciách sa podľa ministerstva vnútra zúčastnilo okolo 37.000 ľudí v desiatkach miest po celej krajine.
      Demonštranti žiadali kráľa Muhammada VI., aby sa vzdal niektorých právomocí, rozpustil vládu a prijal opatrenia na zastavenie korupcie.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona