Maročan dostal doživotie za vlaňajší útok nožom vo Fínskom Turku

NETKY.SK • 15 Jún 2018, 14:05 • 2 min
Maročan dostal doživotie za vlaňajší útok nožom vo Fínskom Turku

KODAŇ - Na doživotie odsúdil v piatok súd vo Fínsku marockého žiadateľa o azyl v prípade útoku nožom, ku ktorému došlo vlani na juhozápade tejto severskej krajiny. Ide o vôbec prvý proces týkajúci sa terorizmu vo Fínsku.

slovakia

left justify in out

Maročana uznali za vinného v prípade dvoch vrážd a ôsmich pokusov o vraždu spojených s terorizmom počas útoku v meste Turku z 18. augusta 2017. Odsúdený muž mal byť sympatizantom teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

 

K činu sa priznal, odmietol však obvinenia, že vykonal teroristický čin, ako to uvádzali žalobcovia. Maročan, ktorý mal v čase útoku 18 rokov, bol totiž podľa nich po bombardovaní sýrskeho mesta Rakka západnými spojencami motivovaný nenávisťou.

 

Obžaloba uviedla, že páchateľ chcel medzi obyvateľmi zasiať strach a chcel zomrieť ako mučeník - zastrelený políciou. Vyšetrovateľom povedal, že jeho prvotným plánom bolo odrezať svojim obetiam hlavy. Zastavila ho polícia, ktorá ho počas besnenia nožom na hlavnom námestí v Turku postrelila do nohy.

 

Obhajoba uviedla, že Maročan, ktorý do Fínska prišiel v roku 2016, sa zradikalizoval iba krátko pred útokom, takže sa to nedá nazvať plánovaným teroristickým činom. Vyšetrovatelia uviedli, že zamietnutie jeho žiadosti o azyl pravdepodobne nebolo motívom útoku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies