Markéta nedbala na dochádzku detí do školy

NETKY.SK • 11 November 2014, 16:20 • 2 min
Markéta nedbala na dochádzku detí do školy

BANSKÁ BYSTRICA - Trest odňatia slobody na šesť mesiacov nepodmienečne za ohrozenie mravnej výchovy mládeže uložil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 33-ročnú Markétu Kótaiovú z obce Rákoš v okrese Revúca.

slovakia

left justify in out

Kótaiová zavinila, že jej päť maloletých detí nechodilo pravidelne do školy a vymeškali bez ospravedlnenia od 76 do viac ako dvesto vyučovacích hodín.
Na Okresnom súde v Revúcej Kótaiová priznala vinu a oľutovala svoje konanie. Za prečin ohrozenie mravnej výchovy jej súd uložil trest povinnej práce tristo hodín. Zohľadnil jej priznanie i skutočnosť, že sa stará o sedem detí, z toho päť školopovinných. Priťažilo jej, že doteraz bola päťkrát súdne trestaná a vždy za dochádzku detí do školy. Podľa prvostupňového súdu by si Kótaiová za recidívu zaslúžila väzenie, ale tým by sa problémy s dochádzkou nevyriešili, pretože jej druh a otec šiestich detí Ján Havran je vo výkone trestu odňatia slobody. Pritom Kótaiová predošlé tresty povinnej práce i pri toľkých deťoch zvládla. 


Proti rozsudku sa odvolal prokurátor a vzhľadom na opakujúce sa zanedbanie výchovy žiadal poslať Kótaiovú do väzenia. Odvolací súd mu vyhovel a uložil jej nepodmienečný trest vo výmere šesť mesiacov. Predseda senátu poukázal na to, že päťkrát odsúdená žena trestný čin spáchala v skúšobnej dobe predchádzajúceho odsúdenia na osem mesiacov podmienečne. To znamená, že aj tento podmienečný trest jej bude premenený a tým sa celkový pobyt Kótaiovej vo väzení predĺži. Starostlivosť o deti prevezme Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Revúcej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies