Mark Zuckerberg predáva akcie Facebooku za 2,3 miliardy

NETKY.SK • 19 December 2013, 16:06 • 2 min
Mark Zuckerberg predáva akcie Facebooku za 2,3 miliardy

NEW YORK - Zakladateľ a šéf Facebooku Mark Zuckerberg predáva akcie svojej spoločnosti za 2,3 miliardy USD (1,68 miliardy eur). Kurz akcie firmy oslabil viac než o 5 %. Informoval o tom portál nemeckého týždenníka Der Spiegel.

slovakia

left justify in out

Zuckerberg predáva na trhu 41,4 milióna akcií Facebooku v hodnote asi 2,3 miliardy USD. Tieto akcie sú súčasťou emisie 70 miliónov kmeňových akcií, ako informoval Facebook. Kurz akcie v predburzovom obchodovaní padol až o 5,3 %.

Načasovanie emisie je priaznivé. Prevádzkovateľ najväčšej sociálnej siete vstúpil na burzu minulý rok. Kurz akcie po prvotnej emisii (IPO) najprv oslaboval, ale v posledných mesiacoch zaznamenal prudký nárast. Akcia Facebooku sa v regulárnom obchodovaní predávala po 55,57 USD, čo je v blízkosti rekordného maxima. Pri prvotnej emisii v máji 2012 sa akcia Facebooku predávala po 38 USD.

Zuckerberg predáva svoje akcie predovšetkým preto, aby mohol zaplatiť dane. Jeho vplyv v spoločnosti však neklesne. Stále kontroluje 62,8 % hlasovacích práv. Pred predajom to bolo 65,2 %.

Investor Marc Andreessen predáva asi 1,8 milióna akcií Facebooku. Samotná spoločnosť ponúka v rámci kapitálového navýšenia 27 miliónov vlastných akcií. To znamená, že na trh sa dostáva 70 miliónov nových akcií. Po navýšení kapitálu bude existovať 2,54 miliardy akcií Facebooku, z ktorých sa takmer 1,94 miliardy obchoduje na burze.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona