Mark Solonin rúcal v Bratislave tradičné sovietske mýty

NETKY.SK • 21 September 2010, 07:37 • 2 min
Mark Solonin rúcal v Bratislave tradičné sovietske mýty

Mark Solonin rúcal v Bratislave tradičné sovietske mýty

slovakia

left justify in out

img

Prednáškou pod názvom Stalinove vojnové plány a skutočné príčiny porážok Červenej armády v roku 1941 sa dnes podvečer v priestoroch Depozitnej knižnice NATO v Bratislave predstavil ruský historik a publicista Mark Solonin.
K písaniu vojensko-historických kníh o začiatočnej fáze sovietsko-nemeckej vojny sa nedostal prostredníctvom štúdia. Študoval totiž letecké inžinierstvo. "Už ako mladík som chápal, že ak sa chcem venovať serióznemu výskumu histórie, nemôžem ísť študovať sovietsku historiografiu, nemôžem študovať na sovietskej univerzite historického profilu," uviedol pre TASR Solonin, ktorý celý svoj výskum uskutočňuje mimo rámca oficiálnych vedeckých štruktúr.
Solonin v prednáške odmýtizoval doteraz propagandou predstieranú kondíciu Červenej armády v predvečer sovietsko-nemeckej vojny. Predstavil dislokáciu a výzbroj strategických zoskupení Červenej armády a rozbil tradičný sovietsky mýtus o mnohonásobnej početnej technickej prevahe Wehrmachtu. Solonin rovnako vyvrátil mýtus o prekvapujúcom vypuknutí vojny, ktorá bola pre politické vedenie Sovietskeho zväzu neočakávaná.
Autorov debut 22. 6. 1941 - Anatómia Katastrofy sa má na knižnom trhu objaviť ešte počas tejto jesene v slovenskom preklade. "Je to moja prvá kniha, predstavuje moje najdôležitejšie dielo, pretože sú v nej zhrnuté všetky koncepcie týkajúce sa začiatočnej fázy sovietsko-nemeckej vojny," uzavrel Solonin, ktorý v publikácii podľa vlastných vyjadrení "predstavil všetky kľúčové argumenty, ktoré odzneli na prednáške".
Prednášku zorganizovalo Centrum bezpečnostných štúdií v spolupráci s Ústavom pamäti národa a Univerzitnou knižnicou v Bratislave.
Mark Solonin (1958) patrí k hlavným predstaviteľom tzv. novej vlny v ruskej vojenskej historiografii. Narodil sa a žije v priemyselnom meste Samara. Dlhodobo sa venuje problematike začiatočnej fázy sovietsko-nemeckej vojny. Celoživotný záujem o druhú svetovú vojnu pretavil do publikácií 22. 6. 1941 - Anatómia Katastrofy (2004), Na pokojne spiacich letiskách (2006), 23. 6. 1941 - Deň M (2007), Falošná história Veľkej vojny (2008), 25. 6. 1941 - Hlúposť alebo agresia? (2008) a Niet dobra vo vojne (2010).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies