Mário Radačovský založil tanečný súbor Balet Bratislava

NETKY.SK • 21 Jún 2011, 07:46 • 2 min
Mário Radačovský založil tanečný súbor Balet Bratislava

Mário Radačovský založil tanečný súbor Balet Bratislava

slovakia

left justify in out

img

Mário Radačovský, bývalý riaditeľ baletu Slovenského národného divadla založil nový tanečný súbor, ktorý dostal názov Balet Bratislava. Spolu s dramaturgičkou Miroslavou Kovářovou ho predstavili na dnešnom stretnutí s médiami.
      „Nebol to môj nápad, Braňo Kaliský, môj skvelý kamarát, ten bol hnacím motorom, ktorý mi povedal – tak si založ súbor. Naozaj nám úžasne pomáha, budeme mať krásne štúdiá v Grösslingových kúpeľoch. Je to viac ako odvážny krok, na druhej strane nie som na to sám, mám skvelý tím ľudí okolo seba a pracujeme ďalej,“ uviedol pre TASR Radačovský.
      Prvou premiérou súboru bude 6. októbra v bratislavskom Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava balet Rómeo a Júlia na hudbu Sergeja Prokofieva, choreografia je dielom Mária Radačovského, dramaturgom je Miroslava Kovářová, kostýmy navrhla Alexandra Grusková. Súbor Baletu Bratislava tvorí 16 mladých talentovaných tanečníkov, deväť z nich prišlo z baletu SND, ďalších sedem je zo zahraničia. Na konkurz sa prihlásilo vyše 280 tanečníkov z celého sveta, pričom výberu sa zúčastnilo 80 profesionálov.
      „V každej krajine okolo nás je podobný súbor, ktorý u nás doteraz chýbal. Veríme, že to, čo ponúkneme divákom, ich poteší a preukáže opodstatnenosť nášho vzniku. Chceme každú sezónu urobiť minimálne jedno celovečerné predstavenie, potom to budú premiéry, zložené z viacerých tanečných obrazov,“ povedala pre TASR Kovářová. Slovenskému publiku chcú podľa jej slov priblížiť tvorbu svetových choreografov, akými sú Jiří Kylián, James Kudelka, Petr Zuska, Libor Vaculík, Alexander Ekman či Francesco Nappa.
      Balet Bratislava je nezávislé tanečné teleso zamerané na neoklasický balet s cieľom prinášať profesionálne a umelecky kvalitné inscenácie, stať sa rešpektovaným súborom v medzinárodnom kontexte. Jeho cieľom je v rámci Slovenska zaplniť priestor medzi klasickými a výpravne náročnými produkciami veľkých súborov a nízkonákladovými projektmi, ktoré ponúkajú malé, nezávislé skupiny v oblasti moderného a súčasného tanca. Balet Bratislava bude komorný súbor repertoárového typu, teda druh telesa, ktoré na Slovensku doposiaľ absentovalo.
      Umeleckým riaditeľom súboru je Mário Radačovský, ktorý bude primárne formovať jeho umelecký profil. Koncept umeleckého smerovania skupiny vychádza z jeho doterajších skúseností tanečníka, pôsobiaceho viac ako 14 rokov v prestížnych tanečných súboroch v zahraničí, aj ako riaditeľa Baletu SND. Výkonnou riaditeľkou a dramaturgičkou je Miroslava Kovářová, ktorá je od roku 1997 umeleckou a výkonnou riaditeľkou medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies