Mário je bojovník, ktorý si zaslúži našu pomoc

NETKY.SK • 3 Február 2019, 14:00 • 2 min
Mário je bojovník, ktorý si zaslúži našu pomoc

SLÁDKOVIČOVO – Slovenské osobnosti na sociálnych sieťach zdieľali prosbu o pomoc pre 15-ročného Mária zo Sládkovičova. Nádejný futbalový talent sa po vyšetrení dozvedel diagnózu, ktorá zmenila život nielen jemu, ale aj celej jeho rodine.

slovakia

left justify in out

Volám sa Mário a toto je môj príbeh

Som synom dvoch milujúcich rodičov Gitky a Mária, ktorí ma vychovávajú už 15 rokov. Za všetko čo už pre mňa spravili som im nesmierne vďačný, a obdivujem ich silu každým dňom viac a viac. Ako 15-ročný, v podstate teeneger, nestojím pred klasickými otázkami ako moji rovesníci. Nezamýšľam sa nad výberom strednej školy, neuvažujem nad tým aké známky prinesiem domov na polročné vysvedčenie, a ani nad tým či na futbalovom zápase podám ten najlepší výkon. Som Mário Šipoš a som chorý.

 

img

Prvá fotografia po návšteve nemocnice v Bratislave.

 

Marec 2018 nám zmenil životy

Môj život sa vždy točil okolo rodiny, kamarátov a športu. Pohyb som miloval, práve preto som sa rozhodol hrať futbal. Rodina, známi aj priatelia vo mne videli nádejný talent. Za starších žiakov mi teda túto cestu pomohol naštartovať FC Slovan Galanta. Nečakal som však, že práve v tomto období sa môj život tak rapídne, a v tak negatívnom svetle úplne zmení.

 

Na jednom z tréningov ma spoluhráč nechtiac trafil loptou priamo do hlavy. Rodičia ma napokon presvedčili absolvovať sériu vyšetrení aj napriek mojim výhradám, že to nebude potrebné lebo sa cítim v poriadku. To čo však nasledovalo potom, zmenilo celý môj život. Dňa 29-ho marca 2018 mi na MR vyšetrení určili diagnózu - zhubný nádor mozgového kmeňa. Lekári začali ihneď konať a zahájili liečbu rádiochemoterapiou a rádioterapiou. Liečbu som prijal v rámci možností.

 

November 2018 mi ochabla celá pravá strana tela

V živote človeka niekedy nastanú momenty, ktoré musí jednoducho akceptovať, pretože sa s nimi nedá bojovať. Nepomôže vám hnev, sila ani viera. V novembri som dostal opuch mozgu. Opuchla mi pravá strana, ktorá mi tlačí na miechu, a tým pádom mi ochabla celá pravá strana tela. Začal som zle vidieť, stabilita môjho tela sa postupne úplne vytratila. Čo sa týka prehĺtacieho centra - neviem prijímať stravu ani tekutiny. Všetko za mňa robia rodičia a prístroje ma držia pri živote.

 

Potrebujem Vašu pomoc

 

"Za peniaze si zdravie nekúpiš, avšak v mojom prípade to tak je." 

 

Rodičia sú nezamestnaní, keďže si vyžadujem 24-hodinovú starostlivosť. Aj napriek tomu, že našej rodine priznali jeden opatrovateľský príspevok, tak to ani zďaleka nepokrýva všetky náklady na moju starostlivosť. Vždy som bol presvedčený o tom, že dobré veci sa stávajú dobrým ľuďom, avšak teraz som iného názoru. Dobré veci robia dobrí ľudia.

 

img

Mário sa vždy rád usmieval.

 

Nádejou je liečba vo Viedni

Vďaka dobrým ľuďom vycestujeme 07.02.2019 do Viedne, kde sa podrobím vyšetreniam na základe ktorých sa stanoví ďalšia liečba. Prečo práve Viedeň? Pretože na Slovensku a ani v Českej republike mi nedávajú nádej. Celá rodina stojí pri mne a verí v šťastný koniec.

 

Odkaz redakcie Netky.sk

Mário je aj napriek svojmu osudu veľmi silný a príjemný mladý muž. Každý kto má choré dieťa vie, aké to musí byť pre rodičov veľmi ťažké. je pravda, že láska je silná, ale v niektorých prípadoch je bohužiaĺ nedostačujúca, pri boji so zákernou chorobou.

 

Na otázku či Mária zvyknú aj pri takomto stave navštevovať kamaráti jeho otec len podotkol: "Kamaráti sem nechodia. Mário to nechce. Mal frajerku ale rozišiel sa s ňou, lebo  je chorý." 

 

Mário nikdy nechcel, aby ľudia boli smutní a ľutovali ho. Práve preto trávi všetok svoj čas len s rodičmi. Tí sú tu pre neho počas celého dňa. Nedisponujú však potrebnými peniazmi. Na boj s touto zákernou chorobou už minuli všetky svoje úspory a prežívajú len vďaka pomoci rodiny a blízkych. Aj počas našej návštevy zaklopal na dvere mladý chlapec, ktorý priniesol rodine peniaze. Rodine sa v situácii, kedy sa presun celej liečby premiestňuje do Videne, zíde akákoľvek finančná pomoc.

 

Na otázku čo by im pomohlo odpovedali: "Potrebovali by sme auto na presun, preože Mário musí potrebné rehabilitácie absolvovať jedine vo Viedni. No naše staré auto nemá ani vyhrievanie."

 

Mário je plne imobilný, práve preto potrebuje auto, ktoré by ho na potrebné miesta vedelo dopraviť. Nádejou v jeho momentálnom stave sú preto výhradne rehabilitácie v susednom Rakúsku, ktoré však nie sú najlacnejšie.

 

A tu sa dostávame späť k prísloviu "Za peniaze si zdravie nekúpiš." 

 

V prípade ak viete Máriovi finančne pomôcť, uvádzame číslo účtu v IBANE SK88 1100 0000 0029 1367 8421 (Meno: Mário Šipoš, Tatra Banka), kde prebieha zbierka na jeho liečbu. Veríme v šťastný koniec tohto zatiaľ smutného príbehu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies